"OVO JE KRV": Džo je rešila TABU oko promene boje mleka tokom DOJENJA deteta

Vesti 15.11.2021 21:49 0

Majčinstvo može biti puno iznenađenja, naravno, reč je pre svega o onim radosnim. Međutim, tabui koji i dalje važe mogu nas ponekad naterati da se zapitamo ili uplašimo zbog nečega što je sasvim prirodno

"OVO JE KRV": Džo je rešila TABU oko promene boje mleka tokom DOJENJA deteta

Printscreen/TikTok

 

To je bio slučaj sa mladom majkom Džo Džonson, koja se posle oko 6 nedelja hranjenja uverila da nešto nije u redu sa njom kada je videla "mleko od jagode" (bilo je rozikaste boje).

- Niko mi nije rekao da moje mleko može da promeni boju - kaže Džo u viralnom videu koji je okupio radoznale ljude iz celog sveta i sakupio preko 12 miliona pregleda. U njemu majka prvo pokazuje kesicu mleka koje je "normalne" bele boje, a zatim drugu kesicu u kojoj se nalazi blago ružičasto.

- Zašto je to mleko ružičasto? To je krv - objašnjava Džo. - Ali beba to može da popije, tako da je na vama šta ćete sa tim - dodaje žena.

Kakav je bio odeljak za komentare? Uglavnom je bila podeljena u dve grupe. Za jednu od njih bilo je očigledno da mleko dojilja može biti u raznim nijansama roze, ali i u drugim bojama. Jedna mama je ispričala da joj je mleko ponekad zelenkasto.

Druga grupa nije bila svesna ovog fenomena i zahvalila je Džo što ga je iznela.

@jojohnsonoverby

Strawberry milk brought to you by an aggressive clog 🥲 #newmom #breastfeeding #pumping ♬ original sound - Jo Johnson

- U okviru videa, žene su počele da pišu o problemu nedovoljnog pristupa saznanjima o tome šta se dešava sa telom žene tokom i nakon trudnoće. Prečesto za takve stvari saznamo tek kada smo u određenoj situaciji, a to može dovesti do nepotrebnih stresova - napisala je jedan od njih.

Urednici BuzzFeed-a odlučili su da pitaju dr Emili Džejkobs, ginekologa, o nastanku "mleka od jagode". Ona je objasnila da je najčešći razlog oštećena bradavica.

- Možete da nastavite sa hranjenjem u ovoj situaciji, i trebalo bi, inače bi se naš kanal mogao začepiti - rekla je doktorka.

Džejkobs je dodala da između hranjenja vredi nanositi led na bradavice i nanositi posebne kreme.

Doktorka je takođe naglasila da mleko umrljano krvlju ponekad može biti rezultat infekcije, a u veoma retkim slučajevima i simptom raka dojke. Stoga je najvažnije da sve nedoumice prijavite svom lekaru koji će nam pomoći da razjasnimo situaciju.

Šta je sa bojama osim roze? Doktorka je objasnila da će se boja mleka posebno menjati tokom prvih nekoliko nedelja hranjenja.

- Kolostrum (kolostrum - prvo mamino mleko) je gust i žut ili čak narandžast . Zrelo mleko je obično belo, slično kravljem. Zeleno ili braon mleko može biti znak infekcije - dodala je lekarka.

 

Komentari (0)
Loading