Andrej do 18. godine nije znao ni da čita ni da piše: Sada je PROFESOR na poznatom univerzitetu

Vesti 05.03.2023 13:38 0

Džejson Ardej je čovek koji nije znao da čita ni piše do svoje 18. godine

Andrej do 18. godine nije znao ni da čita ni da piše: Sada je PROFESOR na poznatom univerzitetu

Shutterstock

Kao detetu dijagnostikovan mu je poremećaj iz spektra autizma i zaostajanje u razvoju. Ipak, sa 37 godina, Džejson je postao profesor na Univerzitetu u Kembridžu.

Džejson Ardej je rođen i odrastao u Londonu. Zbog smetnji u razvoju rečeno mu je da će ceo život provesti u domu. Ipak, čovek se nije predavao i pokazao je da se i u najtežoj situaciji može postići nešto veliko.

Dijagnostikovan mu je autizam i zaostajanje u razvoju

Džejsonu je u ranim godinama dijagnostikovan poremećaj iz spektra autizma i globalno zaostajanje u razvoju. Do 11. godine praktično ništa nije govorio. Nakon što je naučio ovu umetnost, narednih sedam godina nije mogao da čita i piše.

Pre osam godina, specijalisti su Ardaju rekli da treba da ostane u specijalnom domu. On se nije složio sa takvom odlukom i uložio je napore da pronađe bolju sudbinu. Na zidovima u majčinoj spavaćoj sobi ispisivao je svoje životne ciljeve. Napisao je da želi da „radi na Oksfordu ili Kembridžu”.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pubity (@pubity)

Nije umeo da čita ni piše, ali je želeo da bude profesor

Džejsonov veliki san se ostvario. Sa 37 godina imenovan je za profesora sociologije na Univerzitetu u Kembridžu.

U intervjuima, Ardej priznaje da je na početku svoje naučne karijere bio izgubljen i da je slepo donosio odluke. Po njegovom mišljenju, dobio je nezamislivu počast. Ovaj 37-godišnjak je uglavnom samouk.

Inspirisalo ga je da radi kao sociolog gledajući ljudsku patnju i dinamiku društava na televiziji. Voleo je da prati aktuelna dešavanja. Bio je duboko dirnut patnjom drugih.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading