One su naši UZORI, one su NAJŽENE: Zbog NJIH je ovaj svet postao mnogo bolje mesto za sve nas

Vesti 02.05.2023 08:05 0

Evo nekih najinspirativnijih žena avanturista u istoriji koje su razbile barijere i dokazale da žene mogu putovati toliko daleko i visoko kao bilo koji muškarac

One su naši UZORI, one su NAJŽENE: Zbog NJIH je ovaj svet postao mnogo bolje mesto za sve nas

Wikipedia

"Žena može ako hoće"

Evo nekih najinspirativnijih žena avanturista u istoriji koje su razbile barijere i dokazale da žene mogu putovati toliko daleko i visoko kao bilo koji muškarac.

Gudrid Thorbjarnardotir: Novi svetski istraživač

Otprilike 1.000 nove ere - otprilike 500 godina pre nego što je Kristofer Kolumbo ikada kročio u Ameriku - mlada islandska istražiteljka Gudrid Thorbjarnardotir, koja je nosila nadimak "Daleki putnik", isplovila je preko Atlantika, naselila se na obalu i rodila sina.

Njeni podvizi ovekovečeni su u dve vikinške sage, "Sagi o Grenlandanima" i "Sagi o Eriku Crvenom" . Iako su neki aspekti saga - uključujući duhove i zmajeve - očigledno izmišljeni, nekoliko arheoloških nalaza pruža podršku njenim podvizima.

1975. godine u L'Anse auk Meadovs otkriven je kolut vretena, dokaz najmanje jedne stanovnice žene Vikinga., novotavlandsko naselje za koje se veruje da je stvoreno otprilike u vreme kada je Gudrid posetila Severnu Ameriku. A 2001. godine, u islandskoj dolini koja je u sagama opisana kao Gudridin konačni dom, otkrivena je drevna duga kuća. Zanimljivo je da kuća nije ličila na bilo koju drugu strukturu svog vremena na Islandu. Ono na šta je najviše ličilo: kuća od travnjaka u L'Anse auk Meadovs.

Džejn Baret: Botaničarka i pustolov na otvorenom moru

Pre industrijske revolucije , većina evropskih seljaka živela je, radila i umirala u roku od jednog dana putovanja. Džejn Baret, rođena 1740. godine u Burgundiji u Francuskoj, bila je izuzetak: postala je prva žena koja je obišla svet.

U februaru 1767. Baret, prerušena u muškarca, popela se na brod L'Etoile kao pomoćnik Filiberta Komersona, koji je izabran za "doktora-botaničara i prirodnjaka" francuskog istraživača Louis Antoine de Bougainville-a. 

U stvarnosti, Bareta je bila Komersonov ljubavnik - i takođe vešta botaničarka. S obzirom da je Komersona često mučilo loše zdravlje, veruje se da je Bareta sama sakupljala hiljade biljnih primeraka tokom više od godinu dana dugog poduhvata, bez ikakvog zvaničnog priznanja. Da nije bilo malog pomena u Bougainvilleovoj knjizi "Putovanje oko sveta" , Baretovo izvanredno pomorsko dostignuće sigurno bi takođe izmaklo zaboravu.

Sacagavea: Izvorni vodič i prevodilac za Levisa i Klarka
One su naši UZORI, one su NAJŽENE: Zbog NJIH je ovaj svet postao mnogo bolje mesto za sve nas

Wikipedia

 

Mnogo se pričalo o ekspediciji Luisa i Klarka s početka 19. veka u ranije neistražene zemlje američkog Zapada. Ono što se ne zna je koliko bi dvogodišnja misija Merivetera Levisa i Villiama Llarka bila moguća bez njihovog mladog vodiča i prevodioca Indijanke Sacagavee .

Rođena 1788. ili 1789. godine, Sacagavea, član benda Lemhi iz indijanskog plemena Šošone, živela je kratkim, ali izuzetno bogatim životom. Nakon što ju je suparničko pleme Hidatsa zarobilo u dobi od 12 godina, kasnije se udala za francusko-kanadskog trgovca krznom Tousainta. Kombinovane jezičke veštine pokazale bi se korisnim za Levisa i Klarka, omogućavajući ekspeditorima da komuniciraju sa plemenima i vrše vitalne kupovine zaliha.

Jednako važan, ako ne i više, bio je verovatno umirujući efekat Sacagavee na indijance sa kojima su se susreli. Jedno od njihovih razmišljanja je bilo - naročito žena koja je na leđima nosila novorođenče - sigurno nije mogla označavati ratnu stranku. Njeno intimno poznavanje teškog terena takođe se pokazalo neprocenjivim. Nakon što je uspešno sprovela Klarkovu grupu kroz Stenovite planine, koristeći rutu koja je danas poznata kao "Bozeman Pass", zaista je dobio veliku pohvalu. "Indijanka ... bila mi je od velike koristi kao vodič kroz ovu zemlju", napisao je Klark u svom dnevniku 13. jula 1806.

Izabela Bird: viktorijanski avanturista
One su naši UZORI, one su NAJŽENE: Zbog NJIH je ovaj svet postao mnogo bolje mesto za sve nas

Wikipedia

 

Rođena u okrugu Iorkšire, u Engleskoj, 1831. godine, Izabela Bird su mučile sa brojnim dečijim bolesti i podvrgnuta je operaciji kičme 1850. godine - što je malo verovatno za glasnike neustrašivog života koji je vodila. Podstaknuta svojim lekarom da putuje, Bird se 1854. godine odvažila na kraljevski brodski parobrod "Kunard" radi svog prvog prekookeanskog prelaska.

To prvo putovanje u Kanadu i Sjedinjene Države stvorilo bi osnovu doživotne ljubavi prema putovanjima. U decenijama koje su usledile, Bird će se popeti na vulkanske vrhove na Havajima, suočiti se s grizlijem blizu jezera Tahoe, boraviti među pripadnicima autohtonog plemena Ainu u Japanu, kampovati preko Himalaja i karavana kroz malo poznate delove Irana, Kurdistana i Turska. Bird, koja je svoja opsežna putovanja zabeležila u 10 knjiga, postala je prva žena-član Kraljevskog geografskog društva 1891. godine.

Neil Blaj: Pionirski istraživački reporter
One su naši UZORI, one su NAJŽENE: Zbog NJIH je ovaj svet postao mnogo bolje mesto za sve nas

Wikipedia

 

1887. godine Neil Blaj, rođena Elizabet Kočran 5. maja 1864. godine, glumila je da je mentalno bolesna kako bi stekla prijem u Blakvell's, jednu od najzloglasnijih njujorških mentalnih bolnica. Njeno izlaganje iz novina promenilo bi kurs američkog novinarstva i stvorilo potpuno nov, obiman stil izveštavanja, sada poznat kao istraživačko novinarstvo.

Nekoliko godina kasnije, Blaj je ponovo napravila talase, putopisom o svojih rekordnih 72 dana obilazeći svet kroz razne stvari, od parobroda do magarca. Plovila je protiv monsuna u Južnom kineskom moru, dok se njena kabina punila vodom, i prepričavala očaravajuće znamenitosti lovaca na aligatore u Egiptu do šarmera zmija na Šri Lanki. Ne samo da je pobedila izmišljeni rekord koji je postavio Fileas Fogg u filmu " Put oko sveta za osamdeset dana" Žila Verna , već je i izgradila svoje nasleđe kao jedan od najistaknutijih novinara u istoriji.

Harijet Čalmers Adams: Istraživač prelaza veka i novinar
One su naši UZORI, one su NAJŽENE: Zbog NJIH je ovaj svet postao mnogo bolje mesto za sve nas

Wikipedia

 

Za Harijet Čalmers Adams, rođenu 1875. godine, smele avanture su počele rano: u dobi od osam godina putovala je sa ocem preko prostranog planinskog lanca "Sierra Nevada" na konju. 1903. godine, zajedno sa suprugom Franklinom Adams, započela je putovanje koje će prevaliti 40.000 milja u Centralnoj i Južnoj Americi, planinareći vrhove u Andima visokim 23.000 stopa, spuštajući se u divljinu Amazonije i prelazeći drevnu magistralu Inka .

Adams nije samo putovala; takođe je dokumentovala svoje podvige u "Nacionalnoj Geografiji", izveštavala iz rovova u Prvom svetskom ratu i kritikovala nepravde dok ih je videla. "Nema razloga zašto žena ne može ići gde god muškarac ide - i dalje", rekla je 1920. Nakon što je isterana iz Njujorškog kluba istraživača, Adams je 1925. postaola predsednica i osnivač "Društva ženskih geografa".

Valentina Tereškova: Prva žena u svemiru
One su naši UZORI, one su NAJŽENE: Zbog NJIH je ovaj svet postao mnogo bolje mesto za sve nas

Wikipedia

 

Rođena u seljačkoj porodici u Maslennikovu u Rusiji 1937. godine, Valentina Vladimirovna Tereškova je prvi put skočila padobranom u 22. godini pod pokroviteljstvom lokalnog vazduhoplovnog kluba. Njene padobranske veštine privukle su pažnju sovjetskog svemirskog programa, a u februaru 1962. Tereškova je izabrana da započne intenzivnu obuku za sovjetskog kosmonauta.

16. juna 1963. godine, na brodu Vostok 6, Tereškova će ući u istoriju kao prva žena koja je otputovala u svemir . Posle 48 orbita i 71 sat, ona je potom napravila svoj najvažniji padobranski skok ikad - nazad na zemlju nakon ponovnog ulaska u njenu atmosferu na oko 20 000 stopa. 

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)
Loading