Preminula je omiljena Titova kuvarica: Od svih jela koje mu je Budimirka spremala MARŠAL je baš ovo OBOŽAVAO!

Najžena Vesti 09.12.2021 14:24 1

U njenim specijalitetima su uživali Josip Broz i komunističke vođe, razni državnici i ambasadori

Preminula je omiljena Titova kuvarica: Od svih jela koje mu je Budimirka spremala MARŠAL je baš ovo OBOŽAVAO!

Printscreen/Youtube

Budimirka Buda Mladenović preminula je u sredu veče,a  sahranjena je danas u 13 časova.

Buda Mladenović je žena heroj, ali i žrtva. Život je provela u četiri zida kuhinje hotela „Sopoćani“ kod Novog Pazara, 60 godina radi u dve smene, nikada nije tražila veću platu, a neretko je jela začinila gorkim suzama za životom izvan zidina hotela.Nudili su joj posao kuvarice čak i u sedištu UN u Njujorku, ugovor je bio spreman, ali je odbila. U njenim specijalitetima je uživao Tito, zanat je učila od Eržebet, kuvarice Moše Pijade, spremala je za visoke zvanice i ambasadore koji su dolazili u njen zavičaj i nije pristajala da postane lična kuvarica nekome od njih... Radila je maltene do poslednjeg dana.

Nikada se nije udavala, i tuguje zbog jedne stvari: Baka Buda Mladenović je ušla u DEVETU deceniju, a ima 120 godina radnog staža u kuhinji!

 

S tim da je Titovo omiljeno jelo bila čuvena pita ili zagorski štrukli sa sirom pokojna kuvarica Buda Mladenović sigruno je nekada pripremala ovaj specijalitet pokojnom predsedniku Brozu. 

Titovi štrukli

POTREBNO JE:

Za testo:

  • 250 g mekog brašna,
  • malo soli,
  • jaje, 
  • 100 ml mlake vode,
  • kašika ulja.

Za fil:

  • 500 g sitnog sira,
  • jaje,
  • 100 ml kisele pavlake,
  • so

Za preliv:

  • 250 ml neutralne pavlake

PRIPREMA:

U posudu za mešenje sipati brašno i so, dodati jaje, vodu, kašiku ulja i zamesiti testo. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite pola sata na sobnoj temperaturi. Sve sastojke za fil - sir, jaje i pavlaku - izmešati, a zatim posoliti prema ukusu. Stolnjak raširiti, obilno posuti brašnom,  prebaciti odležano testo i malo ga rukama rastanjiti. Posuti brašnom sa gornje strane, pa oklagijom razvući testo na početni pravougaonik. Zatim podvući ruke pod testo, i sa svih strana povlaiti ka sebi dok se ne doije veći pravougaonik. Fil naneti na trećinu  po dužoj strani, urolati pomoću stolnjaka i iseći na jastučiće veličine od 5 do 7 centimetara.

U velikom loncu zakuvati vodu sa malo soli, kad provri, spuštati štrukle, pa kuvati 10-ak minuta. Vaditi rešetkastom kašikom, složiti ih tesno u manju tepsiju i preliti pavlakom i sa malo vode u kojoj su se kuvale, da ogreznu. Peći na 200 stepeni oko 30-40 minuta.

 

Komentari (1)
Loading
Abvgd
21.12.2021 23:40

A nogača osta u žbunju slovenije! Dobro mu ga skuha nane!