Filip Ćirić, kuvar i sudija u emisiji Master šef Srbija: Nagradu od 50.000 evra potrošio bih u restoranima

Vesti 22.01.2024 09:42 0

Počeo je da kuva još u detinjstvu. Već sa 14 godina je zarađivao novac u jednom pirotskom restoranu.

filip ćirić

Foto: TV Prva/promo

Filip Ćirić je počeo je da kuva još u detinjstvu. U njegovoj porodici su svi voleli da kuvaju, a on je već sa 14 godina zarađivao novac u jednom pirotskom restoranu. Tada je pomagao u kuhinji, a danas je Filip Ćirić glavni kuvar i suvlasnik dva beogradska restorana. Ovog vrhunskog majstora kuhinje gledamo kao sudiju u najboljoj svetskoj kulinarskoj takmičarskoj emisiji „Master šef“.

Od koga ste nasledili ljubav i talenat prema kuvanju?

- Rođen sam u domaćinstvu gde se kuvalo svakog dana, kuvale su moja majka i baka, a često su i otac i deda pripremali hranu, jer su bili lovci i ribolovci, pa je na njihovom meniju bio ulov. U Pirotu gde sam odrastao uglavnom smo imali bašte ili nekog ko ima baštu, pa su namirnice stizale sveže. Brašno smo uzimali od mlinara, sir i jaja iz domaćinstava koja su se time bavila. I onda se od njih pravilo mnogo toga, ostavljala zimnica, pripremali smo vino i rakiju, jer smo imali vinograd. Odmalena sam bio uključen u te aktivnosti i samo sam nastavio time da se bavim profesionalno.

filip ćirić

Foto: TV Prva/promo

 

Kako vam se čine takmičari prvog srpskog „Master šefa“?

- Produkcija je odlično urađena, taj timski rad je izuzetan i dopada mi se. Što se tiče takmičara, ima ih mnogo dobrih. Usrećilo me je to što su se pojavili kao učesnici kuvari amateri koji imaju mnogo potencijala. To me baš raduje.

Ko je najstroži sudija?

- Rekao bih da niko od nas nema ulogu strogog sudije. Ujedinili su nas na osnovu naših karakternih osobina. Branko Kisić, Nenad Atanasković i ja smo pre svega profesionalci te iz tog ugla donosimo odluke i postavljamo standarde.

Da li se dešava da imate sukob mišljenja?

- Dešava se ponekad da ne mislimo isto, ali imamo sistem demokratskog odlučivanja i mislim da je tako fer za sve učesnike.

Da vi osvojite nagradu od 50.000 evra, na šta biste je potrošili?

- Potrošio bih taj novac u najboljim restoranima širom sveta. Mislim da bih uspeo da obiđem između pet i deset restorana na planeti i tu bih s uživanjem jeo.

Koji je najneobičniji zahtev gosta koji ste imali u restoranu?

- Neobični zahtevi su uglavnom neprijatni, pa smatram da ne bi trebalo da budu tema razgovora. Ali mi u restoranu imamo svoje sisteme i odgovore za takve zahteve, pa tako održavamo profesionalan odnos s gostima.

filip ćirić

Foto: TV Prva/promo

 

Koje je najčudnije jelo koje ste probali?

- Probao sam insekte, ali kao snek. Nije to nikakav čudan ukus, već insekte nerado vidim, a sada ih konzumiram u vidu hrane. Probao jesam, ali to nije moj izbor. U najneobičnija jela bi mogla da se računaju i ona koja su neukusno spremljena, a bilo ih je.

Da niste kuvar, koje drugo zanimanje biste izabrali?

- Želeo sam da se bavim arhitekturom i finansijama, pa kada sam donekle izučio to, shvatio sam da je kuvanje ipak moj poziv. Sva ta iskustva koja sam stekao dovela su me do toga da koncipiram svoj posao kao ugostiteljski inženjering. Poslednjih sedam godina se time bavim. Tako da sada stvaram restorane.

Koji su vaši glavni sastojci za srećan život?

- Mir, zdrave navike, stil i lepo ponašanje.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading