VAKCINE U OBLIKU KAPI ZA NOS: Rusi napravili novu vrstu IMUNIZACIJE, a epidemiolog Radmilo prenosi svoje iskustvno

Vesti 09.09.2021 09:01 0

Epidemiolog Radmilo Petrović objasnio sve o novoj ruskoj vakcini Sputnjik lajt, za koju se očekuje da bude dostupna do 2022. godine

VAKCINE U OBLIKU KAPI ZA NOS: Rusi napravili novu vrstu IMUNIZACIJE, a epidemiolog Radmilo prenosi svoje iskustvno

Tanjug/Ap/Ilustracija

Ruski naučnici su stvorili Sputnjik vakcinu, koju danas imamo u Srbiji, a najavljena je i Sputnjik Lajt koja bi trebalo da od 2022. godine bude u upotrebi, i biće u obliku kapi za nos.

Detaljnije o svom iskustvu i ovom cepivu, epidemilog je pričao u emisiji "150 minut.a"

 - Ne znam dokle su došli ruski naučnici u tome, hteo bih da podsetim na nešto što se desilo pre 55-60 godina. Vakcinu protiv gripa su Rusi radili koja se davala putem spreja, ja sam imao prilike da je koristim, to je jedini način da se spreči ulazak i razmnožavanje korona virusa u organizam, sad prelazim na kovid. Organizam putem ovih doza intramuskularnog davanja svih vakcina stvara imunitet tzv. IgG antitela. To je taj humoralni imunitet gde putem krvi dolazi u sva tkiva i sprečava teške oblike bolesti i smrtnost. Međutim, jedino što može sprečiti ulazak korona virusa u naš organizam, to je da se stavi barijera na samim ulaznim vratima, tj. na sluzokoži nosa, da se stave ta IgA antitela koja se još zovu i mukozna antitela jer se na sluzokoži reprodukuju i samom ulazu se sukobljavaju sa virusom i to će biti ono pravo da se zaštiti od infekcije - rekao je epidemiolog.

Epidemiolog je istakao i da će i ova vakcina morati da se daje u više doza, ali i da je tu važna saradnja pacijenta, koji u trenutku prskanja spreja treba da udahne, kako bi što veću količinu uneo u organizam.

On je odgovorio i na pitanje da li će vakcina Sputnjik lajt biti dovoljna da nas zaštiti od korone ili će se kombinovati sa drugim cepivima.

- Ne znam da li će biti dovoljna sama za sebe, možda bude neka kombinacija sa intramuskularnim davanjem, to bi svakako bilo mnogo povoljnije i bolje, da se stvara i lokalni imunitet u sluzokoži nosa, da se sprečava ulazak virusa, ali i da se pravi humoralni imunitet koji će putem cirkulacije doći u sve organe i sva tkiva i sprečiti delovanje virusa - dodao je.

Komentari (0)
Loading