Znojite se NOĆU? Ovo je simptom koji nikako ne treba da zanemarimo, stručnjak objašnjava da ovo stanje može biti SMRTONOSNO!

Vesti 23.04.2022 10:00 0

Iako je vrućina najčešći razlog znojenja, stručnjaci su upozoravaju da postoje situacije kada noćno znojenej ne bi trebalo olako da shvatamo

Znojite se NOĆU? Ovo je simptom koji nikako ne treba da zanemarimo, stručnjak objašnjava da ovo stanje može biti SMRTONOSNO!

Shutterstock

Ekspert za probleme spavanjea Andrea Strand kaže da do znojenja noću može doći zbog okruženja ili zdravstvenih problema. Ona je objasnila da je idealna temperatura za spavanje između 15 i 20 stepeni. Ali za neke ljude to nije uvek moguće. 

Pre nego što pretpostavite da imate ozbiljan zdravstveni problem, Andrea, koja radi sa Everinight.com, rekla je da bi trebalo da izbegavate velike obroke dva do tri sata pre spavanja. „To znači da vaš sistem za varenje neće raditi nakon što zaspite, omogućavajući vašem telu da se više odmara. „Izbegavanje začinjene hrane i kofeina noću takođe može biti odličan način da pobedite noćno znojenje.

„Kofein je stimulans i može povećati broj otkucaja srca, što dovodi do povećanja krvnog pritiska što može da aktivira znojne žlezde“, rekla je ona.

Andrea je objasnila da stres i anksioznost takođe mogu da izazovu noćno znojenje i da bi aktivnosti poput joge i meditacije pre spavanja mogle da pomognu. Ako ste isprobali ove savete i znojenje se nastavilo, a ujedno  osećate umor tokom dana kao rezultat gubitka sna, onda bi trebalo da posetite doktora, rekla je Andrea. To je zato što noćno znojenje može biti posledica brojnih bolesti. Kada se prvi put pojavio Omikron, iako je to blaža bolest, mnogi ljudi su se žalili na noćno znojenje.

Govoreći za "Lorraine" na ITV-u, dr Amir Kan je rekao da pacijenti doživljavaju "one vrste noćnog znojenja kada možda moraju da ustanu i presvuku se". Određeni lekovi takođe mogu izazvati noćno znojenje, kao što su lekovi za depresiju, hormonska terapija, kao i lekovi koji se koriste za lečenje zavisnosti od opijata, kao što su metadon i lekovi za lečenje niskog šećera u krvi. Stručnjaci sa klinike Mejo su takođe objasnili da noćno znojenje može biti znak niza smrtonosnih bolesti poput:

  • Karcinoidni tumori
  • Endokarditis - zapaljenje unutrašnje obloge srca
  • HIV/AIDS
  • Hodžkinov limfom
  • leukemija
  • mijelofibroza (rak koštane srži)
  • Srčani udar

Noćno znojenje takođe može biti posledica poremećaja upotrebe alkohola, kao i zavisnosti od droga.

 
Komentari (0)
Loading