Test od PET minuta može da vam spasi ŽIVOT: Na ovaj način predvidite SRČANI UDAR tri godine ranije!

M. O. Vesti 29.05.2022 12:40 0

Definitivno veliko otkriće koje mnogima može da sačuva zdravlje i život

Test od PET minuta može da vam spasi ŽIVOT: Na ovaj način predvidite SRČANI UDAR tri godine ranije!

Shutterstock

Ovaj je jednostavan test od svega pet minuta može bukvalno da vam spasi život. Britanska fondacija za srce, iznela je šokantne podatke, po kojima u bolnice širom države bude primljena po jedna osoba na svakih pet minuta, sa simptomima srčanog udaru, preneo je The Sun.

Prema procenama, u toj državi je srčani udar preživelo oko 1,4 miliona ljudi.

Istraživanja iz Nacionalnog instituta za srce i pluća “Imperial Koledž London”, merenje nivoa C- reaktivnog proteina (CRP), koji je jasni pokazatelj postojanja upalnog i problematičnog procesa u organizmu, problemi sa zdravljem mogu da se otkriju i u najranijoj fazi.

Shutterstock

 

Kako kažu, ovaj protein je prisutan u krvi i nakon srčanog udara, a u dosadašnjoj praksi, lekari kada sumnjaju na srčani udar, testitaju uzorke krvi na troponin- protein koji se oslobađa u krvotoku kada je srce oštećeno.

Tvrde da sada istovremeno merenje nivoa CRP može da pruži detaljniju sliku koja će pokazati koji pacijenti se nalaze u najvećem riziku od poonavljanja tog srčanog problema sa kobnim ishodom.

Pogledali su podatke od više od 250.000 pacijenata koji su primljeni u bolnicu sa sumnjom na srčani udar. Normalan nivo CRP u krvi je do dva miligrama po litru krvi.

Kod osoba sa pozitivnim, prethodno odrađenim, testom na troponin, otkriveno je deset, pa čak i 15 mg/l, što čak za 35 odsto povećava šanse za ponavljanje udara, do tri godine kasnije!

Identifikiovanje pacijenata koji su u većem riziku od ponovnog srčanog udara je samo prvi korak, ali prema rečima stručnjaka, ona značajno pomaže u daljem tretiranju ovog zdravstvenog problema. Taj bolji tretman bi uključio davanje jačih lekova osobama sa povišenim CRP-om.

 

Komentari (0)
Loading