Primetili ste da GUBITE sve više KOSE? Pored KORONE i STRESA to nije ni čudo, ali postoji jedno REŠENJE

Andrea Orlandić Vesti 06.10.2021 12:30 0

Ako razmišljate kako da zaustavite intenzivan gubitk kose, neka medicinska rešenja, poput estetskog zahvata, mogu se činiti zaista komplikovano, a pored toga i podosa koštaju

Primetili ste da GUBITE sve više KOSE? Pored KORONE i STRESA to nije ni čudo, ali postoji jedno REŠENJE

unsplash.com

Srećom, nova istraživanja donose nove podatke koji bi mogli da posluže kao velika ušteda! Kako se poslednjih godina puno govori o važnosti vitamina D, dermatolozi su želeli da provere koliko on može da pomogne kada je u pitanju sprečavanje opadanja kose - stanje koje trenutno utiče na kvalitet života kod 80 odsto muškaraca ali i 50 odsto žena koje imaju oko 50 godina.

Vitamin D igra važnu ulogu u ciklusu rasta i opadanja kose?

U novoj studiji objavljenoj u magazinu "The Journal of Cosmetic Dermatology", dva dermatologa su u njoj izjavila:

- Vitamin D je sigurno deo ciklusa rasta i opadanja kose, tačnije folikula dlake.

Kako su stručnjaci prepoznali da ovaj vitamin deluje na ciklus rasta vlasi, javila se potreba da se sprovedu istraživanje kako bi proverili i moguće dokazali da je vitamin D potencijalni terapeutski spas za one koje muči preterani gubitak kose.

Dok ovo specifično istraživanje nije naučnicima ponudilo jak dokaz da postoji velika veza između vitamina D i ćelavosti, ali se oslanjaju na prethodne studije koje su pokazale vezu između niskih nivoa vitamina D i  ožiljne alopecije, tipa ćelavosti koja utiče na tri odsto i muške i ženske populacije, prema pisanju "WebMD" portala.

Ovo se stanje javlja kada su folikule kose trajno oštećene i zamenjene razvojem ožiljkastog tkiva.

Šta treba znati o vitaminu D i zdravlju kose

Delovanje vitamina D u koži je menja funkciju imunološkog sistema, a deluje na prirođeni, ali i na stečeni imunološki odgovor.

Vitamin D deluje i na formiranje zaštitne kožne barijere, a važna je uloga i na stvaranje i regulaciju antimikrobnih peptida što podstiče lokalnu otpornost na infekciju. Upravo zato nedostatak vitamina D u organizmu, može imati svoju ulogu u razvoju, na primer atopijskog dermatitisa, psorijaze i drugih bolesti kože.

Budući da je za sada nedovoljno dokaza o njegovoj delotvornosti i bezbednosti, vitamin D se još uvek ne nalazi u službenim smernicama za lečenje atopijskog dermatitisa.

- Za sada bi preporuka bila, da se koristi u slučaju kožnih bolesti kod kojih postoji mogućnost deficita vitamina D, odrediti nivo vitamina D u sebumu i prema potrebi sprovesti suplementaciju - rekla je prim. dr. sc. i dr. med. Nives Pustišek za "Ordinacija.hr".

Vitamin D pomaže pri stvaranju novih folikula

Stručnjaci za lepotu, poput dr. Rejčel Kohran Gaders, smatraju da on ima veliku ulogu pri obnovi kose, i dodaje da je vrlo važan kod održavanja zdravlja folikule ali i stvaranja nove kose.

Opadanje kose nakon stresa ili bolesti nije neuobičajeno

- Jedan od simptoma koji su posledica kovid-19 je i opadanje kose - pojasnila je Nevija Delalle, dr. med., spec. dermatologije i venerologije i dodala da oko 50 odsto pacijenata nakon prebolele infekcije ima upravo problem s opadanjem kose.

Radi se o telogenom efluviju, koji nije retka pojava u dermatološkim ordinacijama. To je difuzno opadanje kose koje se javlja dva do tri meseca nakon uticaja potencijalnog stresora, u ovom slučaju virusne infekcije.

Nije specifičan samo za kovid-19 i može se javiti nakon bilo koje virusne ili druge infekcije, ali kako je uz pandemiju i opšte stanje u zemlji i u svetu specifično i pod konstantnim bombardovanjem lošim vestima, uz fizičku traumu izazvanu samim virusom imamo i psihološki faktor, zbog čega se uticaj multiplicira.

Do opadanja kose dolazi kada na folikul deluje neka štetna materija spolja ili iznutra, što znači da organizam mora uravnoteženo da funkcioniše.

Normalno je opadanje do sto vlasi dnevno. Ako je taj broj veći, govorimo o telogenom efluviju, dakle prevremenom prekidu anagene faze i prelazu u katagenu i telogenu fazu zbog čega se kosa difuzno proređuje. Najčešći uzroci su trudnoća, psihološka trauma (kojom je pogođen celi svet), bolest, hospitalizacija, hirurški zahvat, neuhranjenost i lekovi.

Komentari (0)
Loading