Neuništivi Ahil je ovom BILJKOM vidao svoje RANE: Samonikla je TRAVA, raste uz PUTEVE i poljane, a čisti CEO ORGANIZAM od otrova i toksina

Vesti 07.09.2022 12:35 0

Dovoljna je jedna mala kašika ove biljeke da napravi čudo u organizmu

Neuništivi Ahil je ovom BILJKOM vidao svoje RANE: Samonikla je TRAVA, raste uz PUTEVE i poljane, a čisti CEO ORGANIZAM od otrova i toksina

Shutterstock

 

Hajdučka trava (Achillea millefolium), poznata u našim krajevima i kao stolisnik, ravanj ili romanika ima lekovito dejstvo na čitav spektar oboljenja, prenosi Kurir.

Ova neverovatna biljka smiruje srce, čisti i jača krv i probavne organe, eliminiše klice, a kalijum kojim obiluje pomaže i radu bubrega.

To nije sve! Povoljno deluje u lečenju šećerne bolesti, posebno u ranoj fazi, umanjuje teškoće izazvane gihtom i reumatizmom, čisti ciste sa jajnika. Pomaže u lečenju krvavih i zatvorenih šuljeva, nesanice, raznih osipa i čireva – odličan je antiseptik i sredstvo protiv upala.

Priroda je sad prepuna hajdučke trave. Kao samoniklu biljku, naći ćete da raste uz puteve i polja, na sušnim livadama. Prepoznaćete je po puzećem rizomu i po dlakavoj, gotovo vunastoj stabljiki koja ima dosta listova, perasto deljenih. Glavice su u cvastima, sa prljavo belim središnim cvetovima i belim obodnim cvetovima.

Neuništivi Ahil je ovom BILJKOM vidao svoje RANE: Samonikla je TRAVA, raste uz PUTEVE i poljane, a čisti CEO ORGANIZAM od otrova i toksina

Shutterstock

 

Berite je kad je sunce najjače, birajte izuzetno mlade i tek procvetale biljke. Skinite pažljivo cvetnu glavicu (skupljaju se od juna do avgusta), a u potragu za listovima ćete ići kad dođe jesen.

Vežite biljke u male snopove, obesite u hladu, na promaji, da se što pre osuše i potom ih čuvajte u kartonskim kutijama (ne stavljajte u plastične kese!). Osušena biljka je aromatičnog mirisa, gorkog ukusa, sadrži oko jedan odsto etarskog ulja, tanine, organske kiseline, vitamine C i K. Kod nas se najčešće ovako koristi:

Čaj za čišćenje organizma

Jednu malu kašiku osušene biljke prelijte sa 2 dl proključale vode, ostavite da odstoji 10 minuta i procedite. Treba da pijete po jednu šoljicu tri puta dnevno pre jela.

Za zdravlje materice i jajnika

Pomešajte tri (3) velike kašike hajdučke trave i kantariona, dve (2) velike kašike koprive, nevena, ivanjskog cveća, mlevenog oraha, majčine dušice, bosiljka i kamilice i po jednu (1) veliku kašiku matičnjaka i macine trave. Prelijte mešavninu sa najmanje šest (6) decilitara vrele vode (najbolje s jednim litrom), ostavite da odstoji poklopljena dva sata, procedite je i pijte tri puta po šolju, gutljaj po gutljaj, najmanje tri nedjelje.

Melem za hemoroide

Zagrejte u prigodnoj šerpi 300g prirodne svinjske masti, dodajte po jednu punu šaku listova i cvetova hajdučke trave, kao i šaku cvetova nevena. Kad mast zacvrči, skinite šerpu sa šporeta i mešajte sadržaj dva (2) minuta. Potom poklopite šerpu i ostavite na hladnom mestu da odstoji 24h.

Kad prođe naznačeno vreme, polako zagrevajte masu uz stalno mešanje, procedite, dodajte 10 kapi etarskog ulja lavande i sipajte u čistu i suvu posudu sa poklopcem koji se dobro zatvara.

Etarsko ulje lavande takođe možete sami da napravite. Proizvodi se destilacijom s vodenom parom, a možete da ga koristite ne samo u ovoj situaciji, već i kao odlično umirujuće, protivupalno i kozmetičko sredstvo. Što je tamnije boje, više se ceni.

Melem za hemoroide nakon obavljene higijene nanosite dva puta dnevno.

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)
Loading