Najnovija optimistična potvrda LEKARA: Redovno konzumiranje omiljenog PIĆA može da SMANJI RIZIK od kardiovaskularnih bolesti

Vesti 26.10.2022 12:20 0

Stigle su dobre vesti za sve ljubitelje kafe. Ispijanje dve do tri šolje dnevno može da pomogne da živite duže i smanjite rizik od kardiovaskularnih bolesti, pokazuje nova studija.

Srce

Shutterstock

U studiji, objavljenoj u recenziranom „European Journal of Preventive Cardiology“, istraživači su otkrili da je blag do umeren unos mlevene, instant i kafe bez kofeina povezan sa „značajnim smanjenjem“ smrtnosti i kardiovaskularnih bolesti. To uključuje i koronarnu bolest, srčanu insuficijenciju i moždani udar.

Istraživanje je pokazalo da su učesnici koji su popili dve do tri šoljice kafe zabeležili najveće smanjenje rizika u poređenju sa onima koji ne piju kafu. Na primer, mlevena kafa u ovoj količini smanjila je rizik od smrti za 27%, zatim za 14% za kafu bez kofeina i 11% za instant, primetilo je Evropsko kardiološko društvo.

Dve do tri šoljice mlevene kafe dnevno smanjile su rizik od kardiovaskularnih bolesti za 20%, a zatim za 9% za instant i 6% za kafu bez kofeina, dodao je ESC.

Sa kofeinom ili bez?

Utvrđeno je da mlevena i instant kafa, ali ne i bez kofeina, smanjuju rizik od nepravilnog rada srca zvanog aritmija. Četiri do pet šoljica mlevene kafe dnevno i dve do tri šoljice instant snizile su aritmije za 17%, odnosno 12%.

- Naši nalazi pokazuju da ispijanje skromnih količina kafe svih vrsta ne treba obeshrabriti, već́ da se u njemu može uživati kao zdravom ponašanju za srce – naveo je autor studije Peter Kistler, šef kliničkog elektrofiziološkog istraživanja Instituta za istraživanje srca i dijabetesa Baker u Melburnu u saopštenju ESC-a.

Najnovija optimistična potvrda LEKARA: Redovno konzumiranje omiljenog PIĆA može da SMANJI RIZIK od kardiovaskularnih bolesti

pixabay

 

Pošto je studija otkrila zdravstvene prednosti povezane sa kafom sa i bez kofeina, Kistler je ukazao na druga jedinjenja kafe kao mogući uzrok.

- Kofein je najpoznatiji sastojak kafe, ali napitak sadrži više od 100 biološki aktivnih komponenti. Verovatno je da su jedinjenja bez kofeina odgovorna za pozitivne odnose uočene između ispijanja kafe, kardiovaskularnih bolesti i preživljavanja - naveo je Kistler.

Zdravstvene koristi od kafe utvrđene ranije

Prethodna istraživanja su sugerisala da kafa može da pruži niz zdravstvenih prednosti . To uključuje određenu zaštitu od bolesti jetre, dijabetesa tipa 2, Parkinsonove bolesti, Alchajmerove bolesti i srčanog udara, napominju Klinika Mejo i Medicina Džons Hopkins.

Ipak, studijama je teško da ove rezultate pripisuju isključivo kafi. Mnogi drugi faktori doprinose zdravom životu, kažu stručnjaci.

Na primer, analiza iz 2021. godine u časopisu „American Heart Association Circulation: Heart Failure“ pokazala je da ljudi koji sve više piju kafu sa kofeinom imaju manji rizik od srčane insuficijencije. Dok je autor dr David Kao, medicinski direktor Centra za personalizovanu medicinu Univerziteta Kolorado Medicinskog fakulteta u Koloradu, naglasio značaj ovog nalaza, primetio je da je potrebno više istraživanja.

Može li svakodnevna upotreba kafe da produži vaš životni vek? Evo šta kažu najnovije istraživanje

- Još uvek nema dovoljno jasnih dokaza da se preporuči povećanje konzumacije kafe kako bi se smanjio rizik od srčanih oboljenja sa istom snagom i sigurnošću kao prestanak pušenja, gubitak težine ili vežbanje - rekao je Kao u izdanju AHA u to vreme.

Najnovija optimistična potvrda LEKARA: Redovno konzumiranje omiljenog PIĆA može da SMANJI RIZIK od kardiovaskularnih bolesti

unsplash

 

Istraživačke grupe takođe mogu značajno da variraju. Studija Evropskog časopisa za preventivnu kardiologiju koristila je podatke UK Biobank od skoro 450.000 učesnika, koji nisu imali aritmije ili druge kardiovaskularne bolesti kada je studija počela. Oni su grupisani u kategorije na osnovu unosa kafe i vrste kafe (ako postoji) koju su prvenstveno pili.

Posle 12,5 godina u proseku, istraživači su pratili - pregledali smrt i medicinske kartone u poređenju sa unosom kafe učesnika kako bi utvrdili nalaze studije. Istraživači su se takođe prilagodili nizu demografskih i drugih zdravstvenih faktora, kao što su starost, pol i pušački status. Ipak, autori su primetili da postoje neka ograničenja i prostor za greške u istraživanju, kao što su učesnici pili više od jedne vrste kafe tokom vremena.

Održavajte unos kafe u umerenim količinama

Dok studije poput ove sve više povezuju kafu sa zdravstvenim prednostima, važno je napomenuti da postoje i neke zdravstvene posledice povezane sa kafom. Povećana anksioznost, nemir i nesanica su među potencijalnim rizicima koji su povezani sa kafom.

Stručnjaci takođe upozoravaju da ne pijete prekomerno kafu – napominjući da je, ako odlučite da pijete kafu, može od normalnog do umerenog unosa.

Kafa bi trebalo da bude deo celokupne uravnotežene ishrane i zdravog načina života. Prema AHA, smernice kažu da tri do pet šoljica obične crne kafe dnevno od 226.79 grama mogu biti deo zdrave ishrane.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

 
Komentari (0)
Loading