Sedam groznih stvari koje radi vaše TELO: Mogu da vas brinu i užasavaju, a zapravo su znak dobrog zdravlja

Vesti 04.01.2023 13:25 0

Ovo su stvari koje vaše telo čini koje vam se čine iznenađujućim ili čudnim, ali često ne treba da brinete

žena

Shutterstock

Da li ste se ikada zapitali zašto imate ušni vosak ili zašto zapravo puštate gasove? Iako ove telesne funkcije mogu da deluju odvratno, one su zapravo korisne za održavanje vašeg ukupnog zdravlja. Iako mogu biti smrdljivi, neugledni ili velika smetnja, potrebni su vam da bi funkcionisali optimalno. Ovo su neke od onih "odvratnih" navika koje telo čini, što može da znači da ste zdravi, piše Huffpost.


Odlazak u toalet nekoliko puta dnevno

Ako imate nuždu više od jednom dnevno, možda mislite da je to problem. Međutim, to takođe može biti znak dobrog zdravlja. Većina ljudi je iznenađena činjenicom da u toalet treba da idemo dva do tri puta dnevno, ili svaki put posle obroka. Nije da ono što jedete treba odmah da izbacite, ali tada probavni sistem počinje da radi na izbacivanju onoga što ste pojeli 12 sati ranije. Što efikasnije vaše telo uklanja otpad, bićete zdraviji.

Proizvodnja ušnog voska

Ako ste ikada otišli ​​da očistite uši i pitali se šta se desilo sa svim tim voskom, znajte da niste sami. Svi imamo vosak u ušima i to je dobra stvar. Vosak dolazi iz posebnih žlezda i proizvodi se za podmazivanje i zaštitu unutrašnjeg ušnog kanala. Osim što stvara efikasnu barijeru protiv stranih čestica, vosak takođe ima antimikrobna svojstva da drži infekcije pod kontrolom. Većina nas misli da je ušna vosak odvratna pojava i mnogi pokušavaju da ga uklone štapićima, ali je sigurnije da ga jednostavno ostavite.

Izlučivanje puno vaginalne tečnosti

Iako može izgledati iznenađujuće da vaše telo proizvodi vaginalnu tečnost tokom dana, ova tečnost je zapravo znak zdravlja. I to može biti praktično na različite načine - posebno ako pokušavate da zatrudnite ili ste seksualno aktivni. Cervikalna tečnost je tehnički izraz za fleke koje vidite na donjem vešu. Razlikuje se po boji i teksturi, ali idealna je bela: bistra, čvrsta i klizava. Ako pokušavate da zatrudnite, ova tečnost će pomoći spermi da stigne tamo gde treba da se sretne sa jajetom, ali takođe deluje kao prirodni lubrikant kako bi seks učinio zabavnijim i prijatnijim.

Propuštanje gasova

Iako se izlučivanje gasova smatra neprijatnim, to je sasvim normalna i zdrava stvar i važan deo zdravlja creva. Kada jedete hranu bogatu prebiotičkim vlaknima, ova vlakna prolaze kroz vaše debelo crevo netaknuta i pošto dobre crevne bakterije koriste ove prebiotike kao hranu za izgradnju više sopstvenih „vrsta“, one proizvode sopstveni „vetar“ ili „gas“. Gas može biti znak problema kada je praćen drugim zdravstvenim simptomima koji mogu ukazivati na probleme sa varenjem, kao što su sindrom iritabilnog creva ili netolerancija na hranu. Ako vas boli stomak, imate dijareju ili vam se čini da lučite više gasova nego obično, obratite s svom lekaru.

Koža koja se ljušti

Može biti neobično gledati kako se vaša koža ljušti i neprijatno je nositi se sa suvim flekama. Ali ovo je još jedan normalan proces u telu. Sapuni, krpe za pranje i sunđeri za tuširanje mogu da uklone mnogo mrtve kože a da mi to ne primetimo, ali ako postoje oblasti na kojima ne vršite piling, nije iznenađujuće ako koža na tim mestima postane više perutana.

Podrigivanje

Podrigivanje je način na koji telo izbaci višak gasova iz stomaka i iako deluje gadno, to je normalna telesna funkcija. Kada progutamo hranu ili piće, ona prolazi kroz jednjak i ulazi u želudac gde želučane kiseline i digestivni enzimi rade na razgradnji hrane na hranljive materije koje koristimo za energiju, a ta energija stvara gas u procesu. Ako uvek zadržavate svoje podrigivanje jer vam je neprijatno ili jednostavno ne volite da radite, možda ćete osetiti nadimanje i prenaduvavanje stomaka što može izazvati nelagodnost.


Sluz

Nakon izduvavanja nosa, najverovatnije ćete videti sluz u tkivu. Sluz prirodno proizvode ćelije u ustima, grlu, nosu i sinusima. Ima važnu ulogu u podmazivanju i zaštiti vaših gornjih i donjih disajnih puteva. Sadrži posebna antitela i proteine koji pomažu u borbi protiv štetnih mikroba koje mogu ući u vaš respiratorni trakt.

Komentari (0)
Loading