"Carski rez NE SME da postane stvar IZBORA": Ginekolog Milošević objasnio koje su PREDNOSTI prirodnog porođaja koje žene zanemaruju

Vesti 06.03.2023 11:50 0

Ginekolog dr Vanja Milošević je naglasio da postoji predrasuda među ženama da je carski rez lakši i manje bolan od prirodnog porođaja

"Carski rez NE SME da postane stvar IZBORA": Ginekolog Milošević objasnio koje su PREDNOSTI prirodnog porođaja koje žene zanemaruju

Printscreen/Youtube

 

Ginekolog Vanja Milošević je u razgovoru za "Jutro" na TV Prva istakao da je prirodni porođaj i dalje zlatni standard i preporučeni način porođaja, ukoliko za to postoje medicinski indikatori. Neki od razloga zašto je prirodni porođaj bolji od carskog reza su:

Oporavak nakon porođaja: nakon prirodnog porođaja, žene se obično brže oporave nego nakon carskog reza. Carski rez je ipak ozbiljan hirurški zahvat, koji zahteva oporavak od nekoliko nedelja, dok se nakon prirodnog porođaja žena može brže vratiti u normalan ritam života.

Manji rizik od komplikacija: prirodni porođaj ima manji rizik od komplikacija kao što su infekcije i krvarenje, dok je carski rez ozbiljniji zahvat koji može dovesti do infekcija, krvarenja i drugih komplikacija.

Bolje emocionalno iskustvo: prirodni porođaj često daje bolje emocionalno iskustvo majkama, jer ih uključuje u sam proces porođaja i omogućava im da vide svoje novorođenče odmah nakon rođenja, dok carski rez može dovesti do neželjenog emocionalnog iskustva i poteškoća u vezivanju majke i deteta.

Ipak, ginekolog Vanja Milošević je naglasio da carski rez nije uvek najbolji izbor, već da postoji nekoliko medicinskih razloga kada je on neophodan. To su, na primer, rizične trudnoće, višestruke trudnoće, neke anomalije ploda, prevremeni porođaji ili teška stanja majke koja ne mogu podnijeti prirodni porođaj.

- Danas bi žene pre izazbrale carski rez nego prirodni porođaj, jer postoji predrasuda da je carski rez da vas samo uspavaju i dobijete bebu na izvolte, ali to baš nije tako. I najiskusniji ginekolozi u najadekvatnijim uslovima uvek će vam reči da takva vrsta operacije sa sobom nosi rizik i mogućnost za komplikacijama. Komplikacije su toliko velike, da je moje mišljenje da svaki iskusni akušer će pre da izbegne carski rez ako to može - rekao je Milošević.

On smatra da prirodni porođaj znači mnogo brži oporavak i mnogo brže posvećivanje detetu, to su dve glavne prednosti, a za carski opravak je mnogo duži. Kada je u pitanju sam porođaj, za sam plod odnosno bebu je, kako je naveo, bolje da se porodi prirodnim putem:

- Nikada stanje ploda odnosno bebe nije isto iz prirodnog i carskog reza, upravo zbog toga što je priroda udesila da prilikom prolaska kroz porođajni kanal stanje ploda bude mnogo bolji. Kada beba prolazi kroz porođajni kanal ona istiskuje višak plodove vode iz pluća tako da ona mnogo bolje diše, nego posle carskog - objasnio je Milošević i dodao da je broj porođaja prirodnim putem neograničen, kod carskog to nije slučaj, svaka sledeće trudnoća nosi rizik.

- Carskii rez je samo nužno zlo, on je samo revolucionarna stvar u medicini jer smo smanjili smrtnost kod mama i beba, ali ne sme po svojim indikacijama da postane stvar izbora - rekao je na kraju svog gostovanja Milošević.

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)
Loading