Kako da otpušite NOS na potpuno PRIRODAN NAČIN: Pored obloga i inhaliranja, položaj u kom SPAVATE je veoma bitan

Vesti 23.11.2021 13:40 0

Beli luk je poznat po svojim antibakterijskim svojstvima, a koristan je pogotovu kada ste prehlađeni

prehlada

Shutterstock

Ne morate da ga jedete, možete da izbegnete zadah belog luka, a kako? Možete ga skuvati u malo vide i udisati njegovu paru.

Kada vam je nos zapušen, to je jedan od najneugodnijih simptoma prehlade, a većinom ne možemo da nađemo odgovarajući položaj za spavanje. Srećom, postoje neke stvari koje možete kući uraditi i tako pomoći sebi.

1. Spavajte na boku

Začepljen nos znači da je u sinusima zarobljeno mnogo sluzi koja vam onemogućuje pravilno disanje. Stoga je važno da tokom noći držite glavu podignutu tako što ćete dodati još jedan jastuk. Takođe je važno da pokušate da spavate na boku umesto na leđima jer će to pomoći pri lakšem disanju. 

2. Tople supe i čajevi

Tople supice i čajevi vam mogu pomoći da se brže rešite prehlade, ali vam može pomoći i da ublaže neugodne simptome. Jedno istraživanje je otkrilo da ljudi koji piju tople napitke, osećaju se mnogo bolje. Zeleni čaj, kamilica, pileća supa i topla voda sa limunom i medom mogu vašu prehladu umiriti.

3. Topli oblog stavite na sinuse

Tople obloge deluju tako da smiriji upale u sinusima i olakšavaju disanje. Potrebno je samo da uzmete čistu krpu, umočite je u toplu vodu (ali ne vruću), ocedite je i položite tako da pokrije gornji deo nosa i donji deo čela, ali pazite da ne ostavite predugo.

4. Udišite paru od češnjaka

Češnjak je poznat po svojim antibakterijskim svojstvima, a jako je koristan i kada ste prehlađeni. Možete ga jesti ili skuvati u malo vode i udisati njegovu paru te tako izbeći loš zadah. Stavite peškir preko glave kako biste zadržali što više pare. Međutim, nemojte se previše približiti posudi. Najbolje je da se držite na udaljenosti do jedne ruke od nje.

5. Jedite začinjenu hranu

Verojatno ste primetili da vam nos počne curiti kada pojedete nešto ljuto. To vam može biti dobro privremeno rešenje kako bi nos zadržali što manje začepljenim. Ono što trebate da uradite jeste da malo više začinite vašu hranu sa crvenom ljutom paprikom, sa biberom, đumbirom ili kurkumom. 

 

Komentari (0)
Loading