EVO ZAŠTO MORATE DA GAJITE ČUVARKUĆU Lekovitost ove biljke je neverovatna, napravite prirodan čaj i rešite se brojnih problema!

Najžena Vesti 25.11.2021 14:41 0

Prema narodnom predanju, čuvarkuća štiti kuću i porodicu

EVO ZAŠTO MORATE DA GAJITE ČUVARKUĆU Lekovitost ove biljke je neverovatna, napravite prirodan čaj i rešite se brojnih problema!

Printscreen/

Lekovita biljka čuvarkuća, koja vodi poreklo iz Meksika, poznata je po svojoj otpornosti, neuništivosti i lekovitosti, posebno kod upale uha. Čuvarkuća sadrži tanin, biljnu sluz, masno ulje, smolu, kalcijumov malat, mravlju i jabučnu kiselinu. Moderna su istraživanja potvrdila da poseduje izuzetno vredne kiseline, flavonoide i ugljene hidrate.

U narodnoj medicini koristi se zbog svojih antiupalnih, adstringentnih i diuretičkih svojstava. Primjenjuje se u obliku soka, obloga, masti, tinkture ili čaja.

Lekovito dejstvo čuvarkuće

Ona je stari narodni lek za uhobolju, oštećenja bubne opne i gubitak sluha. Njen sok rastvara višak skrućene smole u uhu i smanjuje bol. Čak je i neki pedijatri preporučuju za decu. Da bi se njome lečili dovoljno je istisnuti 2 do 3 mililitara soka iz lista, ukapati u uho, malo odležati i nakon nekoliko minuta pustiti da sok iscuri iz uha.

Sok od čuvarkuće


Sok čuvarkuće sadrži polisaharide i antibakterijske supstance koji su delotvorni protiv bakterija. Pomaže i kod živčanih smetnji, strahova i protiv crevnih parazita. Može se piti ili grgljati u slučaju bronhitisa, gnojne upale zuba, uha i grla. Preporučuje se kod zloćudnog tumora maternice i usne šupljine. Potrebno je tri kašičice soka na dan ili pojesti nekoliko listova ove biljke.

Čuvarkuća ima slično delovanje aloe vera, koja je poznata u lečenju različitih kožnih tegoba. Ova se biljka smatra jednim od najsigurnijih lekova za širok spektar kožnih bolesti. Zbog antiupalnih i antiseptičkih svojstava služi i kao odlična prva pomoć kod opekotina, uboda i ujeda, jer pruža brzo olakšanje i smirenje.

Čuvarkućom se mogu tretirati kurje oči, pegice, rane i čireve, herpes zoster ili tvrda koža na tabanima, bradavice, opekotine, kao i na bolna mesta nastala od gihta ili uboda insekta.

Čaj za obilne menstruacije

Čaj od čuvarkuće izvrstan je kod obilnih menstruacija, menstrualnih grčeva, opstipacije i čireva. 

Za pripremu lekovitog čaja potrebno je kuvati 10grama sveže ili 12 grama osušene čuvarkuće najmanje 15 minuta na laganoj vatri u 250 mililitara vode. Procediti i pustiti da se ohladi. Ujutro na prazan stomak popiti šoljicu čaja, a nakon toga svaki sat po jednu kašiku čaja.

 

 

Komentari (0)
Loading