Nenošenje brushaltera postaje sve veći trend: Doktorka otkriva šta se tada dešava sa vašim grudima

Olja Jelić Vesti 03.02.2024 13:03 0

Doktorka je rekla da je važno izvagati kratkoročno olakšanje u odnosu na potencijalne dugoročne učinke

Brusevi

Shutterstock

Uprkos tome što su brushalteri dizajnirani da podupiru i povećavaju grudi, mnoge žene žale se da su neudobni i da su zato prestale da ih nose, posebno pod uticajem pokreta poput "Free the Nipple", piše Daily Mail.

Stoga ne čudi da brojne slavne osobe, uključujući Dženifer Aniston, Rijana, Florens Pou i Džilijan Anderson, prihvataju pokret "bez grudnjaka" i daju prednost udobnosti nad društvenim normama.

Međutim, doktorka estetske medicine i doktorka opšte prakse dr. Čanda Rajanai iz Londona rekla je da je važno izvagati kratkoročno olakšanje u odnosu na potencijalne dugoročne učinke na zdravlje dojki.

Dr. Rajanai, koja se specijalizovala za zdravlje i dobrobit žena, objasnila je da učinci nenošenja grudnjaka mogu da variraju.

Brusevi

Shutterstock

 

"Učinci nenošenja brushaltera razlikuju se od osobe do osobe, ovisno od činjenica poput veličine grudi, elastičnosti tkiva i individualne udobnosti. Nenošenje brushaltera može dovesti do veće udobnosti za neke osobe, jer oni ponekad mogu uzrokovati nelagodu, iritaciju ili pritisak na ramena i prsni koš", otkrila je.

Grudi će biti više opuštene?

"Štaviše, nenošenje brushaltera može da podstakne bolju cirkulaciju i ventilaciju, smanjujući rizik od problema povezanih sa kožom", istaknula je stručnjakinja.

Uprkos tome, dr. Rajanai naglašava da nenošenje grudnjaka može imati uticaj na oblik i opuštenost grudi.

"Iako postoje ograničeni naučni dokazi koji povezuju korišćenje brushaltera s opuštenošću grudi, neki tvrde da potpora koju pružaju brusevi može dac pomogne u održavanju čvrstoće grudi", rekla je.

"Izlazak bez brusa može da rezultira povećanim pokretima grudi, potencijalno uzrokujući istezanje potpornih ligamenata i tkiva. Ipak, drugi tvrde da se mišići ispod grudi mogu ojačati ako se manje oslanjamo na grudnjake", dodala je doktorka.

Dr. Rajanai je rekla da odluka o nenošenju brusa treba da bude pojedinačna. "Odluka o nošenju ili nenošenju brusa zavisi od pojedinačne udobnosti, načina života i ličnim preferencijama. Važno je pronaći ravnotežu koja podstiče i fizičko i emocionalno blagostanje", istakla je.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading