Naš psihoanalitičar tvrdi da smo postali ZAVISNICI: Koliko vi možete da izdržite bez MOBILNOG telefona?

Naj žena Vesti 07.08.2021 19:43 0

Psihoanalitičar Aleksandar Kontić govorio je o uticaju mobilnih telefona na naš život

Naš psihoanalitičar tvrdi da smo postali ZAVISNICI: Koliko vi možete da izdržite bez MOBILNOG telefona?

pixabay

- Kada hoću da se odmorim od posla, to je prilika da komuniciram sa svojim najbližima bez te naprave, a ne da ona večito posreduje, ili da se selimo u virtuelnost sa mobilnim telefonom - kaže Kontić za "RTS". 

Mobilni telefoni su nam olakšali i u neku ruku, ulepšali život, ali nije baš sve tako sjajno.

- Lakše je čitati knjigu onlajn nego ići u biblioteku, lakše je da pošaljemo sliku prijatelju nego da se vidimo s njim, a svaki put kada gledamo sliku na Instagramu naš mozak luči dopamin. Postali smo zavisnici, stalno tražimo nešto na mobilnom - objašnjava psihoanalitičar Aleksandar Kontić.

Printscreen/Youtube

 

Jedno je imati prijatelje na društvenim mrežama, a drugo imati "prave" prijatelje koje možete da vidite kada podignete glavu.

- A koliko imaš prijatelja u realnom svetu, ko su ti ljudi sa kojima deliš ono što doživljavaš i voliš, ono što te muči, da li je to u realnosti ili u virtuelnom svetu?

Dodaje da kada u realnom svetu imate sagovornika, vi komunicirate ne samo na tom svesnom nivou nego i na nesvesnom nivou, a mobilni telefon je samo posrednik i u nekim slučajevima produžetak sopstvenog tela.

Komentari (0)
Loading