"Dijeta" za srce - 5 saveta kardiologa: Ovo obavezno mara da imate u frižideru

Slobodanka Ćorić Vesti 29.03.2024 11:15 0

Ako želimo da smanjimo rizik od nastanka srčanih bolesti, sveže povrće mora da bude deo svakodnevne ishrane, istakao je kardiolog

dr Krzistof J. Filipiak

Printscreen/Instagram

Kardiovaskularne bolesti i dalje su najčešći uzrok smrti širom sveta i vodeći uzrok u Srbiji. Na njihov razvoj u velikoj meri utiče način života koji vodimo, a on najviše uključuje ishranu. Šta jesti da bismo se brinuli o najvažnijem i najjačem mišiću u našem telu? Poznati poljski kardiolog, dr Krzistof J. Filipiak, otkrio je koje namirnice treba uključiti u ishranu, a koje odmah izbaciti, pokazujući svoj frižider.

Namirnice koje ne smeju da nedostaju u frižideru

Ako želimo da smanjimo rizik od nastanka srčanih bolesti, sveže povrće mora da bude deo svakodnevne ishrane, istakao je kardiolog. "Trudim se da uvek imam svež paradajz, krastavce i paprike u frižideru. Međutim, moram da priznam da često uzimam i gotove salate od povrća sa kratkim rokom trajanja, koje kupim u lokalnoj prodavnici. Moja omiljena salata je od seckanog celera sa suvim grožđem, šargarepom i prazilukom. U jesen i zimu često kupujem sok od kiselog kupusa u flašicama za jednokratnu upotrebu. To je prava vitaminska bomba", rekao je stručnjak za srce.

Kada je voće u pitanju, doktor je preporučio umerenost i otkrio koje voćke su njegovi favoriti. "Voće je uvozno, potrebno je temeljno pranje i ima mnogo nepovoljniji glikemijski indeks od povrća. Sve voćke podržavaju srce, ali ne zaboravite da tražite sveže i sezonske. Mada, moram da priznam, ponekad ne mogu da odolim grožđu. Takođe, van sezone volim da kupim špargle, artičoke i celer", rekao je kardiolog.

Namirnice koje odmah treba da izbacite iz frižidera

Povrće i voće treba da budu osnova zdrave ishrane. Ipak, postoje i proizvodi koje odmah treba ukloniti. Reč je o namirnicama koje kupujemo iz navike. Naizgled su bezopasne, ali ako se konzumiraju u velikim količinama i redovno, mogu da nam nanesu mnogo štete, povećavajući rizik od kardiovaskularnih i drugih bolesti.

"Danas sigurno znamo da je visoko prerađena hrana štetna za nas. Pre svega, to su visoko prerađeni proizvodi od mesa i proizvodi konzervirani sa velikim količinama soli ili šećera. Izbegavam sir u pakovanjima. Imam omiljeni štand kozjeg sira i jogurta, koji se nalazi tik do mog radnog mesta u Varšavi. Tamo kupujem zalihe petkom popodne", rekao je doktor.

Prema rečima doktora, ishrana koja koristi našem kardiovaskularnom sistemu, može da se svede na pet glavnih saveta. "Ove navike su zapravo veoma jednostavne, zbog čega preporučujem da ih upoznate. Preporučujem ih svim svojim pacijentima i ne samo njima", rekao je doktor.

Jedite puno povrća u svim oblicima, malo manje voća. Koristite sezonske voćke, jednostavno je najzdravije.
Ograničite slatke i veoma slane proizvode, izbegavajte masno meso i ne zaboravite da jedete ribu.
Pokušajte da jedete obroke iz manjih porcija i češće.
Izbegavajte prekomernu konzumaciju alkohola, iako čaša crnog vina uz večeru nije loša ideja. Uživajte u crnoj kafi, čaju, crnoj čokoladi.
Zapamtite da je zdravije sve što je jednostavnije i manje obrađeno. Tamni hleb je bolji od belog. Posle jela, prošetajte jer je fizička aktivnost veoma važna.

Komentari (0)
Loading