Milena (37) umrla je od raka želuca: Ovo su simptomi PODMUKLE bolesti od koje boluje sve više SRBA

Vesti 17.12.2021 20:05 0

Milena Jovičić je bila majka dvogodišnjeg deteta, a zbog jakih bolova u stomaku, posle detaljnih analiza, dijagnostikovan joj je karcinom želuca u poodmaklom stadijumu. Milena je danas preminula

Milena (37) umrla je od raka želuca: Ovo su simptomi  PODMUKLE bolesti od koje boluje sve više SRBA

Budi Human

Vest o smrti mlade žene i majke, nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Osećanja su uvek pomešana, a nakon tuge, prirodno se javi i briga za sopstveno zdravlje. Milena je umrla od kancera želuca u poodmaklom stadijumu, a mi sad otkrivamo i simptome, način dijagnostikovanja i potencijalne mogućnosti lečenja podmukle bolesti.

Dr Miloš Bjelović, hirurg specijalista za organe gornjeg digestivnog trakta, objasnio je uzroke i simptome ove bolesti. 

Uzroci i zašto se javlja rak želuca?

Rak želuca prouzrukuju:

  • Konzumiranje hrane bogate nitrozaminima (dimljena riba ili meso)
  • Hronični atrofični gastritis
  • Krvna grupa A
  • Hronični ulkus želuca udružen sa "H. pylori" infekcijom.

Koliko dugo se razvija rak zeluca?

Rak želuca se obično razvija nekoliko godine pre nego što se pojave prvi simptomi bolesti.

Simptomi raka želuca - obratite pažnju na krvnu sliku

U početnim stadijumima karcinom želuca obično ne uzrokuje pojavu subjektivnih tegoba

Kod pacijenata koji imaju uznapredovali rak želuca: gubitak apetita, mučnina, nagon na povraćanje, osećaj rane sitosti, a kasnije i bol u epigastrijumu, malaksalost i gubitak telesne mase.

Prisustvo palpabilne mase u gornjem delu trbuha ili u projekciji jetre, žutica, otok trbuha ili otežano disanje zbog prisustva vode u plućima idu u prilog odmakle faze bolesti.

Hronična anemija, koja ne može da se objasni, uvek zahteva dijagnostiku. Krvareći tumor želuca ili debelog creva čest je razlog za anemiju, posebno u osoba srednje i starije životne dobi.

Kako se postavlja dijagnoza?

stomak

Shutterstock

 

Dijagnoza se postavlja gastroskopskim pregledom i biopsijom. Sledi procena stadijuma tumorske bolesti. Endoskopski ultrazvuk se koristi u proceni prodora tumora kroz zid želuca.Regionalno širenje i prisustva metastaza. Skener (CT) grudnog koša I trbuha sa kontrastom datim u venu I na usta.Laparoskopska eksploracija je od značaja u proceni prisustva širenja po trbušnoj maramici.

Lečenje raka želuca

Većina pacijenata koji imaju raširenu bolest zahteva neku od palijativnih procedura.

Otežano gutanje može biti adekvatno rešeno endoluminalnim postavljanjem samoširećeg stenta. Hirurško lečenje, u ovoj fazi bolesti, je retko indikovano i svodi se na hirurško postavljanje nutritivne stome (gastrostoma ili jejunostoma). Ukoliko je ulaz u želudac prolazan za gastroskop, alternativa hirurškoj intervenciji je postavljanje perkutane endoskopske gastrostomije (PEG)Povraćanje prouzrokovano opstrukcijom izlaza iz želuca može se rešiti laparoskopskom gastro-enterostomijom.

U odsustvu metastaza, tretman zavisi od stadijuma bolesti u trenutku dijagnostike.Hirurško lečenje je prva i najbolja terapijska opcija.Standard hirurškog lečenja je laparoskopska radikalna gastrektomija (subtotalna ili totalna).

Hiruško lečenje predstavlja centralnu terapijsku opciju, ali se savetuje primena perioperativne hemioterapije. Lečenje se počinje hemioterapijom, posle koje se radi operacija i lečenje potom ponovo nastavlja primenom hemioterapije.

Standard hirurškog lečenja je laparoskopska radikalna gastrektomija (subtotalna ili totalna).

 

 

Komentari (0)
Loading