Ovo se zove REVOLUCIJA: Izraelski naučnici pronašli formulu i usporili PROCES STARENJA

Vesti 11.08.2021 17:03 0

Naučnisi iz Izraela tvrde da su uspeli da vrate čovekov biološki sat i da su uspeli da obrnu proces starenja koristeći samo kiseonik

Ovo se zove REVOLUCIJA: Izraelski naučnici pronašli formulu i usporili PROCES STARENJA

Shutterstock

Istraživanje koje je vodio profestor Šai Efrat sa Univerziteta Tel Aviv, zajedno sa svojim medicinskim timom bilo je zasnovano na osobama starijim od 64 godine i zdravim, koje su bile stavljene u hiperbaričnu komoru i gde im je pušten čist kiseonik u trajanju od 90 minuta, pet dana u nedelji, tokom tri meseca.

Studija je objavljena u renomiranom časopisu Starenje (Aging), a fokusirala se na to da li bi ova terapija mogla da preokrene dva ključna pokazatelja biološkog starenja: skraćivanje DNK telomera i nakupljanje time prouzrokovanih ćelija starenja.

Posle terapije njihove ćelije su usporile starenje za 10-12 odsto, a telomere su se produžile za 20 odsto.

Telomera je završetak hromozoma. To je kratki ponovljeni niz nukleotida koji štiti hromozom od razgradnje. Napravljena je od ponavljajućih sekvenci nekodirane DNK i služi kao odbojnik za zaštitu hromozoma od oštećenja tokom replikacije. Svaki put kada dođe do replikacije, ovi odbojnici su pogođeni, što ih čini sve kraćim i kraćim. Jednom kada telomere dostignu određenu dužinu, ćelija se više ne može replicirati, što dovodi do njenog starenja piše "Jerusalem Post".

Starenje ćelije i njeno nepravilno funkcionisanje na kraju prouzrokuju kognitivne ili druge starosne smetnje, pa čak i bolesti, poput raka.

Oko 35 odraslih starijih od 64 godine bilo je uključeno u studiju i primenjena je hiperbarična terapija kiseonikom (HBOT) koja je koristila 100% kiseonika pod pritiskom okoline većim od jedne apsolutne atmosfere kako bi se povećala količina kiseonika rastvorenog u tkivima tela.

Svakih 20 minuta od učesnika se tražilo da skinu maske na pet minuta, vraćajući kiseonik na normalne nivoe. Međutim, tokom ovog perioda, istraživači su uvideli da se fluktuacije koncentracije slobodnog kiseonika na ćelijskom nivou tumače kao nedostatak kiseonika – umesto tumačenja apsolutnog nivoa kiseonika.

Drugim rečima, ponovljena isprekidana izloženost hiperoksičnosti (povećan nivo kiseonika) izazvala je mnoge posrednike i ćelijske mehanizme koji se obično indukuju tokom hipoksije (smanjeni nivo kiseonika)-nešto što je objasnio Efrati naziva se hiperoksično-hipoksični paradoks.

- Važne su fluktuacije kiseonika koje smo stvorili - rekao je Šai za Jerusalem Post - Tokom ovog procesa došlo je do stanja nedostatka kiseonika, što je uzrokovalo regeneraciju ćelija.

Praktične posledice uključuju poboljšanje pažnje, brzine obrade informacija i izvršnih funkcija, koje obično opadaju sa starenjem i zbog čega više od 50% ljudi starijih od 60 godina izražava zabrinutost.

Prema studiji, promene su bile ekvivalentne stanju tela učesnika na ćelijskom nivou 25 godina ranije.

Komentari (0)
Loading