Pet pravila za nanošenje BALZAMA: Ovde svi često grešimo pa nam kosa izgleda NEZDRAVO i SUVO

K.Ć. Vesti 20.10.2022 12:04 0

Teško je zamisliti negu kose bez upotrebe balzama

Kosa

Shutterstock

Jednostavan je za upotrebu i ne oduzima mnogo vremena. 

Regenerator, u zavisnosti od namene, može regenerisati, učiniti je sjajnom i elastičnom ili je zaštititi od oštećenja ili ispiranja boje. Iako upotreba ovog proizvoda ima mnogo prednosti, neke greške utiču na njegov dobar efekat. Šta treba da zapamtite?

Pet pravila za nanošenje balzama na kosu

Upotreba balzama prilagođenog potrebama kose

Prilikom odabira proizvoda za kosu često se rukovodimo reklamama ili promocijama, što često rezultira ne najboljim izborom. Prilagođavanje regeneratora potrebama vaše kose (niska, srednja i visoka poroznost) je jedna od najvažnijih stvari na koje treba da obratite pažnju. Kosa niske poroznosti je obično glatka i sjajna jer se vlasi drže zajedno. Kosa visoke poroznosti često  je kovrdžava, stoga joj je potrebna drugačija nega nego kosi niske poroznosti. Između njih postoje trake srednje poroznosti.

Kosa visoke i srednje poroznosti nije posebno pogodna za proizvode koji sadrže kokosovo ulje, ši puter ili kakao puter. Humektanti (npr. aloja, glicerin), koji snažno vezuju vodu, neće pomoći. Ova vrsta kose je pogodnija za kozmetiku sa uljem avokada, bademovim uljem, lanenim uljem ili uljem semena grožđa.

Zauzvrat, kosa niske poroznosti voli kozmetiku sa humektantima i emolijentima. Međutim, oni mogu loše reagovati na negu bogatu proteinima. Umesto toga, koristiće regeneratore sa uljima male molekularne težine koja dobro prodiru u čvrsto raspoređene vlasi. Takva ulja uključuju, između ostalog: ši puter, kokosovo ulje, palmino ulje, ulje od kikirikija.

Primena prave količine proizvoda

Često pravimo grešku misleći da nanošenje više proizvoda nego što je potrebno na kosu garantuje bolji rezultat. Nažalost, kao što premalo regeneratora neće moći da obezbedi kosi odgovarajuću negu, previše regeneratora će jednostavno biti potrošeno, a u najboljem slučaju će opteretiti pramenove. Regenerator svakako ne bi trebalo da nedostaje na krajevima, posebno kada su suvi i pucaju.

Izbegavanje kože glave

Prvo nanesite proizvod na ruke, utrljajte ga, a zatim nanesite na pramenove, izbegavajući kožu glave. U suprotnom, koža pod stresom može reagovati prekomernom proizvodnjom sebuma. 

Koliko se drži dugo?

Balzamu je potrebno vremena. Nemojte ga koristiti duže ili manje, samo proverite na etiketi koliko dugo treba da bude na kosi. Ako ga uklonite prebrzo, supstance u njemu neće raditi. 

Temeljno pranje kose

Važno je da konačno uklonite sve ostatke balzama sa vaše kose. Loše ispiranje može dovesti do lošeg izgleda pramenova. Višak regeneratora koji ostaje na njima čini ih neprijatnim na dodir. Zbog toga je uvek potrebno temeljno ispirati kosu po celoj dužini.

Dobro je zapamtiti ove savete i koristiti ih u svakodnevnoj nezi. Pravilno upotrebljeni balzam učiniće da vaša kosa izgleda sjajno i zdravo.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading