"Trougao smrti" na licu: Stiskanje bubuljica može imati KOBAN kraj

K.Ć. Vesti 28.08.2022 22:30 0

Iako svi znamo da stiskanje bubuljica retko zaista rešava problem (ili ga samo pogoršava), ponekad je zaista teško zaustaviti se

"Trougao smrti" na licu: Stiskanje bubuljica može imati KOBAN kraj

Shutterstock

U takvoj situaciji, specijalisti savetuju da se obezbedi maksimalna higijena, da se dezinfikuje mesto sa lezijom i da se izbegne "nasilno" stiskanje. Međutim, postoji posebna oblast našeg lica na koju zaista treba da pazite. Gde je "trougao smrti" i koji su rizici istiskivanja bubuljica u njemu?

Ovu temu je nedavno na svom TikToku pokrenula Martina Grzenkovič, stručnjak za negu kože, koja na ovj platformi koristi nadimak @peachee.me. "Nikad ne istiskujte bubuljice iz oblasti trougla smrti!" - upozorava na snimku. Zašto je tako opasno?

"Trougao smrti" na licu. Da li znaš gde je to?

„Ako ikada imate bubuljicu na nosu ili na gornjoj usni, zapamti – ja vas molim da to uradite – da vam nikada, baš nikada ne padne na pamet da je stisnete” – naglašava ona na početku snimka. "Ovo područje se zove trougao smrti i vrlo je specifično vaskularizovano. Vene su povezane sa sinusom, koji se nalazi unutar naše lobanje" - objašnjava ona.

Takođe napominje da svako ko je ikada pokušao da se reši bubuljice na gornjoj usni ili oko nosa zna koliko strašno boli. „Znam šta govorim, i sama sam to imala“, kaže ona, objašnjavajući da to povećava mogućnost infekcije u rani koja je nastala.

Posledice mogu biti zaista ozbiljne

Ako razvijemo infekciju, bakterije mogu lako ući u kavernozni sinus unutar lobanje kroz krvne sudove i izazvati njegovu upalu. „To je veoma opasno po naše zdravlje“ – ističe Martina Grzenkovič. „Zato koristimo samo tačkaste preparate za bubuljice u ovoj oblasti – nikada ne istiskajte!“ - rekla je.

Stiskanje takvih bubuljica može se završiti tragično

Šta bi se tačno moglo dogoditi? Među potencijalnim posledicama stiskanja bubuljica u „trouglu smrti” lekari pominju, između ostalog, tromboflebitis lica, zapaljenje orbitalnog tkiva ili tromboza kavernoznog sinusa.

Ovo poslednje je posebno opasno. Ova teška komplikacija takođe može biti povezana sa upalom oko zuba, srednjeg uha, sfenoidnih, frontalnih i etmoidnih sinusa i apscesa nosne pregrade. Bolest se razvija veoma brzo, a u najgorem slučaju može čak dovesti do smrti pacijenta [izvor: MedOnet]

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading