Počela je nova ŠKOLSKA godina: Ovo su pet lakih koraka da vaše dete zavoli ORGANIZACIJU vremena

Vesti 05.09.2021 13:19 0

Nova školska godina je uvek prilika za novi početak. Ovo je posebno važno nakon perioda učenja na daljinu, kada se svet vašeg deteta okrenuo naglavačke. Kako mu pomoći da shvati školsku stvarnost? Imamo par saveta za vas

Počela je nova ŠKOLSKA godina: Ovo su pet lakih koraka da vaše dete zavoli ORGANIZACIJU vremena

Pixbay

Nakon skoro godinu dana učenja na daljinu i opuštajućih odmora, povratak u školu i dnevne obaveze mogu biti stresni za mnogu decu i roditelje. Međutim, postoje metode i nastavna sredstva koja će omogućiti detetu da ovo vreme učini prijatnim i kombinuju učenje sa zadovoljstvom, pa čak i sa putovanjem.

1. KORAK: Čišćenje sobe - zašto je to toliko važno?

Stručnjaci preporučuju da novu školsku godinu započnete čišćenjem sobe. Ne samo da je ovo korisno, već je i neka vrsta terapije. Pokazuje detetu da je moguće kontrolisati haos i uvesti red i započeti novu školsku godinu sa čistim čaršavom. Kao što odrasli svaki put donose novogodišnje odluke, tako i dete može da oseti da nova školska godina donosi nove mogućnosti. Međutim, važno je očistiti sobu pre nego što vaše dete krene u školu. Ako se ono ne može nositi sa čišćenjem - svakako mu pomozite. Takođe morate ga naučiti kako može sam da je očisti. Čišćenje zajedno je i prilika da zajedno provedete vreme, što je detetu zaista potrebno.

2 KORAK: Motivacija

Motivacija je veoma važna za dete, kao i za odraslu osobu. Najveći motivator deteta je roditelj - njegovo priznanje, ljubav, posvećena pažnja, vreme i vera u sposobnosti deteta. Razgovarajte sa svojim detetom o planovima za novu školsku godinu. Pitajte koji su mu ciljevi i ne sećajte se loših ocena koje je imao prethodne godine. Istaknite da bi ova godina mogla biti posebna i da se radujete što ćete videti njegove lepe beleške i dobre ocene. Sticanje znanja detetu mora doneti radost i zadovoljstvo.

3. KORAK: Biranje školskih sveski i pribora - obavezno sa detetom

Šta još može pomoći mom detetu da ostane organizovano i uživa u povratku u školu? Sveske i školski pribor - oni koji inspirišu. Šta bi to moglo biti? Na primer, višebojna olovka pomoću koje će dete stvarati linije i podvlačiti beleške. Beleške za obeležavanje važnih tema, spajalice, zahvaljujući kojima će dete označiti svoje mesto u knjizi i brzo će pronaći odgovore na pitanja. Ovi naizgled beznačajni detalji uče da organizacija pomaže da se brže postigne cilj.

Najbolje je ići u kupovinu zajedno sa svojim detetom. Imaće osećaj da se priprema za školu i da će izabrati one sveske i dodatke u kojima će uživati.

4. KORAK: Naručite knjige i sveske

Jednom kada kupite sveske i nastavna sredstva - vreme je za nove knjige. Pomozite svom detetu da ih sloi i stavi na pravo mesto zajedno sa sveskama za taj predmet. U tu svrhu mogu pomoći fioke za dokumente, koje se koriste u kancelariji, ili pravilan raspored predmeta na policama. 

5 KORAK: Slavljenje pobeda

Vaše dete treba što više ohrabrenja da nauči da bude sistematično i dobro organizovano. Najbolji podsticaj, međutim, nisu materijalne nagrade, već vaša pažnja, vreme. Zato pokušajte da uočite sve radnje za koje mislite da su dobre. Da li vaše dete samo navija alarm i oblači se svako jutro?

Kul, reci mu kako je to super, kako si ponosna na njega. 

 

Komentari (0)
Loading