Zbog OPASNOG izazova na TikToku sve više dece završava na PSIHIJATRIJI: Doktor UPOZORIO roditelje na šta da obrate pažnju

Vesti 01.06.2022 09:19 0

"Izazov onesvešćivanja" u kojem se maloletnici sami dave različitim vrstama kanapa sve dok ne izgube svest jedan su od najopasnijih i najpopularnijih izazova na TikTok-u

Zbog OPASNOG izazova na TikToku sve više dece završava na PSIHIJATRIJI: Doktor UPOZORIO roditelje na šta da obrate pažnju

Shutterstock

 Sada se pojavio jedan još opasniji: pretrčavanje autoputa ispred kamiona.

- Ispričala mi je kuma, koja je psihoterapeutkinja da je zvala majka tinejdžerke koja je saznala da se spremaju za TikTok izazov pretrčavanja autoputa ispred kamiona! Zaustavljajte, planetu, Internet, sve! – glasio je tvit jedne uplašene majke.

Roditelji su se, naime, priznali da se obraćaju stručnjacima za mentalno zdravlje.

- Moja kćerkica je na psihijatriskom lečenju zbog TikTok-a i zavisnosti od interneta koja je otišla u krajnost. Ovome se mora stati na put! Najopasnije je što većina roditelja ne veruje da su nam deca u ozbiljnoj opasnosti. Dečija psihijatrija je puna – pisalo je u jednom komentaru.

Nastavak istog otkrio je da se problem tiho i neprimetno ušunjao, te da su roditelji kasno primetili da njihova 16-godišnja kćerka pati od zavisnosti.

Ovo je bio povod da pitamo psihologa kako prepoznati na vreme da naša deca imaju problem koji može biti veoma ozbiljan i opasan.

- Ne možemo konstantno špijunirati decu, niti možemo kontrolisati svaki njihov postupak ili interakciju. Možemo pokušati, ali to nije ni zdravo, ni preporučljivo. Jedino što roditelji mogu je da se što aktivnije uključe u život svog deteta, da otvoreno i bez osude razgovaraju sa njim i da ga pitaju: “Pokaži mi šta pratiš na mrežama?”. Edukujte se o tome kako mreže funkcionišu, kakve sadržaje možete naći i razgovarajte sa decom o tome. Otkrijte čemu im služe društvene mreže i telefon – izavio je psiholog Leo Ivanišević za Hayat.ba.

Dodao je, zatim, da detetov način upotrebe društvenih mreža može dati odgovor o njegovom psihičkom stanju i emotivnom zdravlju.

- Opšte emotivno zdravlje i zrelost vašeg deteta se ogleda u njegovom celokupnom ponašanju, pa i u njegovoj upotrebi mreža. Zbog toga, oduzimanje telefona i rigidna kontrola nisu način da se reši ili spreči problem. Da, to će dete sprečiti da koristi društvene mreže, ali neće otkloniti uzrok problematičnog ponašanja koji ne leži u samim mrežama, koliko leži u porodici, neposrednom okruženju, načinu odrastanja i vaspitanju – smatra doktor i naglašava da deca mogu da osete kada im nešto ograničavate samo da “vas ne bi bolela glava” ili “da drugi ne bi pričali” i da će u tom slučaju pronaći način da ne bude uhvaćeno, te da se zato preporučuje da se uspostavi poverenje, otvoren odnos i podrška.

Komentari (0)
Loading