Pritisak vam je naglo SKOČIO: Razlog može da bude BANALAN, ali ako ga ne otkrijete na vreme, možete ozbiljno da UGROZITE ZDRAVLJE!

Vesti 05.01.2022 09:45 0

Nedostatak vitamina D može da utiče na porast krvnog pritiska.

Pritisak vam je naglo SKOČIO: Razlog može da bude BANALAN, ali ako ga ne otkrijete na vreme, možete ozbiljno da UGROZITE ZDRAVLJE!

Shutterstock

Naučnici došli do saznanja da postoji direktna veza  između visokog krvnog pritiska i nedostatka vitamina D

Ljudi obično veruju da je nagli skok pritiska prouzrokovan stresom, ili vremenskim uslovima na koje fizički reaguju. Lekari tvrde da ima mnogooviše faktora koji mogu da dovedu do hipertenzije. Jedan od najvažnijih je, pretpostavlja se nedostatak vitamina D.

Kako su doktori otkrili povezanost između hipertenzije i vitamina D?

Lekari su proučavali hiljade  pacijenata koji godinama imaju visok krvni pritisak. Na kraju su došli su do zaključka da svi oni godinama imaju nizak nivo vitamina D i da upravo taj vitamin utiče na stanje krvnih sudova. Ukratno, to je najgora moguća kombinacija i ovi pacijenti imaju najveći rizik od pojave moždanog i srčanog udara.

Šta uraditi?

Neophodno je da proverite krvnu sliku i da utvrdite stanje kada je vitamin D u pitanju. Osim toga, nije dovoljno da radite analizu jednom godišnje, veoma je važno da u saradnji sa izabranim lekarom pratite zdravstveno stanje. Naučnici su otkrili i da uticaj vitamina D na krvni pritisak nije direktan, već indirektan i zavisi od mnogih faktora.

U zavisnosti od stanja vašeg organizma lekar će predložiti terapiju. Nikako ne uzimajte vitamin D na svoju ruku. Iako postoji velika verovatnoća da ćete nedostatak primetititi u toku zimskih meseci, ne uzimajte veće količine, od onih koje vam je doktor savetovao. Stabilizacija krvnog pritiska uključuje mnoštvo koraka, smanjenje stresa, zdraviju ishranu i fizičku aktivnost, uvek pod nadzorom izabranog lekara.

 

Komentari (0)
Loading