Psiholozi znaju u čemu je "FORA": Evo zbog čega ste dobili na KILAŽI kada ste odlučili da "batalite" cigarete

Andrea Orlandić Vesti 07.10.2021 09:11 0

Zašto velika većina pojedinaca nabaci nekoliko kilograma pošto prestane da puši cigarete

Psiholozi znaju u čemu je "FORA": Evo zbog čega ste dobili na KILAŽI kada ste odlučili da "batalite" cigarete

Shutterstock

Verovali ili ne, ali postoje naučna objašnjenja iza ovog čudnog fenomena!

Nedavna studija o kojoj piše portal "Eat this", dokazala je da bi krivac za sve mogao da bude upravo naš mozak koji žudnjom za nezdravom hranom želi da nadomesti nagli nedostatak nikotina u organizmu.

- Istraživali smo da li prozrokuje akutni nedostatak nikotina povećan unos nezdrave hrane i kako su u sve to uključeni receptori zaduženi za olakšavanje stresa - rekao je autor studije psiholog Mustafa al’Absi.

Pošto su istraživači izabrali da posmatraju grupu pušača i nepušača u starosnoj dobi između 18 i 75 godina, otkrili su nešto neobično. 

Svima je rečeno da prestanu da puše na 24 sata. Takođe, neki su dobili 50 miligrama naltreksona, leka koji se daje da bi se lečila zavisnost, a drugi su dobili placebo.

Istraživači kažu da su lek davali da bi normalizovali unos kalorija pušača s onim kod nepušača.

Učesnike su zatim zamolili da izaberu grickalice iz hrane u kojoj je bilo zdravih i nezdravih opcija. Pušači koji nisu dobili pomenuti lek češće su posezali za nezdravim opcijama, piše "Eat This".

- Istraživanje je pokazalo da je moguće da ljudi posežu za kaloričnom hranom da bi smanjili negativne posledice i stres koji dolazi sa nedostatkom nikotina prilikom prestanka pušenja - kaže al’Absi.

Nivo stresa može da utiče na žudnju za namirnicama bogatima mastima i šećerom. Drugo istraživanje, pokazalo je da nezdrava hrana može da prouzrokuje otpuštanje dopamina slično onom kada unosimo nikotin u organizam.

Komentari (0)
Loading