Ako imate BOL u nogama, odmah idite kod LEKARA: Opasna bolest može da izazove SRČANI i MOŽDANI udar

Vesti 12.10.2022 15:51 0

Ukoliko vas muči bol u nogama naročito kada odmarate ili noću dok spavate, može biti simptom bolesti zbog kojeg treba što pre da odete na pregled kod lekara.

Ako imate BOL u nogama, odmah idite kod LEKARA: Opasna bolest može da izazove SRČANI i MOŽDANI udar

Shutterstock

Upozoravajući znaci su i osećaj slabosti ili utrnulosti u nogama, a uzrok može biti ugrožena cirkulacija. Noge vam postaju teške, lako se umaraju, sve ovo mogu biti znakovi bolesti perifernih arterija.

Nastaje nakupljanjem masnih naslaga u arterijama pri čemu dolazi do smanjenog protoka krvi ka donjim ekstremitetima. Glavni simptom je pojava bola u nogama prilikom kretanja.

Sužavanje ili blokiranje krvnih sudova u nogama donosi veliki rizik od prevremene smrti, najčešće od infarkta ili moždanog udara. Uzroci su obično hipertenzija, povišeni nivo holesterola, gojaznost. Češće su u riziku muškarci nego žene, kao i pušači, dijabetičari ili genetska sklonost aterosklerozi.

Dešava se da periferna arterijska bolest u početku prolazi bez simptoma, a i da kasnije oni budu nekarakteristični. Javlja se osećaj žarenja u stopalima ili promene na koži. Bol stiže i do kukova, kod muškaraca izostaje erekcija.

Ako imate BOL u nogama, odmah idite kod LEKARA: Opasna bolest može da izazove SRČANI i MOŽDANI udar

unsplash.com

 

Blaža bolest perifernih arterija se leči smanjenjem rizika - fizičkom aktivnošću, prestankom pušenja, odabranom ishranom. Lekar će prepisati odgovarajuće lekove. Kod teže kliničke slike moguće je da će biti neophodna hirurška intervencija. Savetuje se da noge uvek budu ispod nivoa srca, što znači da uzglavlje treba malo podići - desetak do 15 centimetara. Bolesnik treba da se čuva od hladnoće i da ne uzima lekove koji sužavaju krvne sudove, kakav je, recimo, pseudoefendrin.

Da pojasnimo na koje signale je potrebno obratiti pažnju, koje osobe spadaju u rizičnu grupu, kao i šta je nabolje raditi kako bi se bolest sprečila, ali i lečila.

Bolest perifernih arterija može da manifestuje veći problem, a to je ateroskleroza. U pitanju je bolest u kojoj se arterije zapušavaju masnim naslagama, plakom, koji ograničavaju protok krvi. Isti ili sličan plak se može nalaziti i na arterijama vrata, srca i/ili bubrega. Osobe sa ovim oboljenjem imaju četiri do pet puta veću verovatnoću da dožive srčani ili moždani udar.

noge

Shutterstock

 

Simptomi ove bolesti mogu biti konfuzni i mešaju se sa drugim oboljenjima, a u dosta slučajeva se ne primeti na vreme. Najčešći simptom povezan sa perifernom arterijskom bolešću je klaudikacija. To je pojava bola i utrnulosti u jednom ili oba donja ekstremiteta, kada osoba hoda, i odsustvo ovih pojava kada osoba miruje. Rane na stopalima i nogama ne zarastaju i javlja se ekstremna bol. Ako se ne leče, jedina opcija za spašavanje ovih pacijenata je amputacija.

Pušači mogu na spisak dodati još jedan razlog zašto bi trebalo da prestanu sa konzumacijom cigareta. Dokazano je rizik od periferne arterijske bolesti do četiri puta veći za one koji puše ili imaju iza sebe istoriju pušenja.

Prevencija je najbolji lek, te je bitno da se držite sledećih navika: preporuka je da se ne konzumiraju duvanski proizvodi, da se održava krvni pritisak, holesterol i glukozu u krvi u okviru normalnih vrednosti, jedite što više hrane koja ima nisko zasićene masti i manje holesterola, budite aktivni i održavajte optimalnu telesnu težinu.

Rano reagovanje i odgovarajuća terapija periferne arterijske bolesti vam može pomoći da vratite pokretljivost, smanjite rizik od amputacije, srčanog ili moždanog udara i spasite svoj život.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)
Loading