"Porodila sam se, a stomak ostao isti": Žene se sve više žale se na ovaj PROBLEM, a evo ZAŠTO se dešava i kako da ga rešite

Vesti 27.11.2021 08:30 0

Na društvenim mrežama se pojavila objava na temu dijastaze mišica koja se najviše dešava ženama u kasnoj trudnoći i posle porođaja a kao posledicu ima razdvajanje trbušnih mišića

"Porodila sam se, a stomak ostao isti": Žene se sve više žale se na ovaj PROBLEM, a evo ZAŠTO se dešava i kako da ga rešite

unsplash.com

Korisnica fejbuk-a postavila je pitanje da li u grupi ima žena koje imaju ovaj problem i kako su se rešile dijastaze. Mi smo se zapitali koliko je ovaj poremećaj zapravo poznat među ženama koje su rađale decu a potom im je ostao stomak nalik onom u trudnoći.

 

Printscreen/Facebook

 

 

Sta je zapravo dijastaza trbušnih mišica?

Dijastaza  je stanje koje se najčešće javlja u kasnoj trudnoći ili posle porođaja, a nastaje usled razmicanja stomačnih mišića.

Tokom trudnoće stomak trpi ogroman pritisak, tako da prednji trbušni mišići više ne mogu da zadrže svoj oblik. Osim toga pojavi ovog stanja doprinose i hormonalne promene koje imaju uticaja na vezivno tkivo. Zbog svega dolazi do razdvajanja mišića, stanja koje se stručno naziva dijastaza (lat. diastasis recti abdominis) objašnjava sajt bebo.club.

Kako se uočava dijastaza?

Postoje različiti načini kojima bismo opisali izgled dijastaze, ali najčešće je opisujemo kao jednu kupastu pojavu koja se javlja prilikom ustajanja iz ležećeg u sedeći položaj (može se pojaviti i prilikom kašljanja), dok će onda kada ležimo relaksirano na ledjima ona nestati.

Da biste proverile da li imate dijastazu pravog trbušnog mišića, najpre lezite na ledja, sa savijenim nogama u kolenima i sa oba stopala na podu. Potom postavite svoje prste (šakom okrenutom ka licu) u predelu iznad pupka. Laganim pritiskom na stomak, podignite glavu od poda (kao kada radite trbušnjake, samo što u ovoj situaciji ne podižemo rameni pojas). Ovaj položaj dovodi do kontrakcije trbušnih mišića i moći ćete sa sigurnošću da procenite da li ovo udubljenje koje predstavlja dijastazu postoji.

Ako je razmak izmedju trbušnih mišica 2 prsta (okvirno 2cm), dijastaza postoji, dok se razmak od 4/5 smatra ozbiljnijim stanjem. Istim postupkom proverite i iznad i ispod pupka, jer dijastaza može biti na različitim mestima celom dužinom linee albe, isto tako može biti i različite širine i dubine.

Dijastaza može biti iznad pupka, u predelu pupka, ispod pupka i može biti celom dužinom linee albe. Dubina dijastaze takodje moze varirati, najdublja dijastaza je uglavnom u predelu pupka.

Pexels

 

 

Kako se leči?

Vaš lekar vam može reći koje vežbe da praktikujete, a ukoliko za to ima potrebe uputiće vas fizioterapeutu, kako biste dobili više adekvatnih vežbi.

Ako je dijastaza većeg obima savetuje se nošenje pojasa, dok se kod manjih ne preporučuje, jer se na taj način uskraćuje aktivnost mišića koja je u ovom slučaju terapija.

Dijastaza je stanje koje se može tretirati čak i nekoliko godina nakon porodjaja i to veoma uspešno. Koliko ce napredak biti brz zavisi od širine same dijastaze, njene dubine, ali i vaše želje, mogućnosti i posvećenosti ovom vidu treninga.

Komentari (0)
Loading