Zaštitite dete od prehlade: Oterajte bolest uz pomoć saveta stručnjaka, vitamini su važni ali to nije sve!

Vesti 02.12.2023 13:32 0

Mere za sprečavanje virusnih infekcija pre svega treba da budu usmerene na ličnu higijenu...

dete

Shutterstock

Iako znamo da nije poželjno da izlazimo s mokrom kosom napolje, da dete zimi mora da nosi kapu i šal, da bude dobro obučeno, da ne sedi na hladnom... Ne pomaže uvek kada je u pitanju zaštita od prehlade u hladnoj sezoni.

Istraživanje sprovedeno među više od hiljadu roditelja u Americi čija su deca imala između 5 i 12 godina, objavljeno na "Live Science", pokazalo je da mnogi od njih (oko 70 odsto) i dalje veruju da navedene preporuke za sprečavanje prehlade koje se prenose sa generacije na generaciju deluju.

Njih 52 odsto ne dozvoljava deci da izađu iz kuće mokre kose, a 48 odsto ne pušta decu napolje zimi. Polovina ispitanih, radi sopstvenog mira, daje svojoj deci razne vitamine ili reklamirane suplemente tokom hladne sezone koji prema reklami "jačaju imunitet". Mnogi od ovih proizvoda su često neefikasni kao sredstva za prevenciju prehlade ili imaju veoma ograničenu efikasnost. Deca najčešće dobijaju vitamin C, multivitamine i/ili neku vrstu biljnog preparata.

Zapravo, za bolest nije kriva "hladnoća", već virusne infekcije respiratornog trakta koje se aktiviraju tokom hladne sezone i prenose se sa osobe na osobu vazdušnim kapljicama. Odnosno, kroz kašalj i kijanje, kada se sićušne kapljice iscedka iz nosa i grla, koje vrve virusnim česticama, šire vazduhom i talože na sve površine u prostoriji u kojoj se nalazi zaražena osoba, kao i na njegove ruke i lice - i ulaze u respiratorni trakt drugih ljudi.

Toplomer

Shutterstock

 

Rukovanjem sa pacijentom ili dodirivanjem, na primer, kvake na kojoj su se slegle kapljice, a zatim dodirivanjem sopstvenog lica, možete se zaraziti i virusnom infekcijom.

Mere za sprečavanje virusnih infekcija pre svega treba da budu usmerene na ličnu higijenu. A 99 odsto anketiranih roditelja je, srećom, svesno toga, zbog čega podstiču svoju decu da tokom dana češće peru ruke toplom vodom i sapunom. Ovom jednostavnom metodom možete se osloboditi najčešćih virusa.

Efikasno je i često trljanje ruku antiseptičnim gelom, a ovu metodu koristi 70 odsto roditelja. Njih 94 odsto uči decu i da ne diraju rukama usta i nos, da ne piju iz tuđe čaše i ne jedu s tuđim priborom, već da koriste isključivo svoj pribor za jelo, piše Yumama.

Druga efikasna strategija ponašanja je pokušaj da se klonite suviše bliskog kontakta sa osobama koje su već bolesne, što može biti teško u školama i vrtićima, ali prema istraživanju 87 odsto roditelja pokušava da je se pridržava.

Na primer, 64 odsto njih je prijavilo da mole rođake koji su prehlađeni da ne grle i ne ljube decu, a 60 odsto ne dozvoljava deci da posećuju bolesne prijatelje. Čak 31 odsto izbegava posetu igralištima tokom hladne sezone. I 84 odsto, da bi se smanjio rizik od infekcije, češće pere podove i brišu površine u kući, a češće peru i dečje igračke.  

Sve ove jednostavne metode zaista funkcionišu, pa pokušajte da ih usadite vašim mališanima kao navike.

 

Bonus Najžena:

 

 

 

Komentari (0)
Loading