Svi grešimo na isti način: Ugrožavamo zdravlje tokom grejne sezone, eksperti savetuju kako da sprečimo vlagu i buđ

Vesti 20.01.2024 18:15 0

Ključno je shvatiti da je redovno provetravanje prostora od suštinske važnosti...

radijator

Shutterstock

U borbi protiv visokih računa za struju, mnogi od nas suočavaju se s neočekivanim posledicama - razvojem buđi u svom domu. Zatvaranje prozora i smanjenje ventilacije najćešće se čine kao dobra ideja za očuvanje toplote, ali stručnjaci iz renomirane britanske firme "Peter Cox", specijalizovane za probleme vlage i plesni, upozoravaju na rizike ovakvog ponašanja. Oni ističu da ova praksa stvara idealne uslove za rast i razvoj buđi u zatvorenom prostoru, piše The Mirror. 

"Između nastojanja da se uštedi energija smanjivanjem ventilacije i porasta problema s buđi postoji direktna veza", objašnjava Nikolas Donithorn, šef tehničkih usluga u firmi "Peter Cox". "Buđ nije samo estetski problem, već može negativno uticati i na zdravlje, kako ljudi, tako i životinja koji borave u tim prostorima."

grejanje

Shutterstock

 

Ključno je shvatiti da je redovno provetravanje prostora od suštinske važnosti. Nakon aktivnosti kao što su kuvanje, sušenje odeće ili tuširanje, važno je omogućiti vlažnom vazduhu da napusti prostoriju. Suprotno tome, zadržavanje vlage može da dovede do kondenzacije i rasta buđi.

Stručnjaci takođe savetuju da se odeća ne suši na radijatorima, jer to blokira toplotu i sprečava cirkulaciju vazduha, a oslobađa i značajnu količinu vodene pare. Bolje je da koristite sušilicu za veš ili, ako je moguće, da sušite odeću na otvorenom. Takođe, ulaganje u odvlaživač vazduha može biti veoma korisno za smanjenje viška vlage u zatvorenom prostoru. 

"Ako se problem buđi nastavi uprkos ovim merama, neophodno je potražiti stručnu pomoć", dodaje Donithorn. "Nije dovoljno samo okrečiti zid i nadati se najboljem. Potrebno je rešiti osnovni problem vlage."

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading