"Tretirao me je kao PSA": Ženu sa cerebralnom PARALIZOM više od PET godina je staratelj ZLOSTAVLJAO, a kada ga je prijavila doživela je ŠOK!

K.Ć. Vesti 05.04.2022 13:01 0

Ženu sa cerebralnom paralizom šest godina je zlostavljao i silovao njen negovatelj kojeg je angažovala dajoj pomaže 2016

"Tretirao me je kao PSA": Ženu sa cerebralnom PARALIZOM više od PET godina je staratelj ZLOSTAVLJAO, a kada ga je prijavila doživela je ŠOK!

Shutterstock

Članice Evropskog foruma osoba sa invaliditetom upozorile su da se devojke i žene sa invaliditetom ne samo suočavaju sa nasiljem češće od žena bez invaliditeta, već se i suočavaju sa dodatnim preprekama da ga prijave i pristupe pravdi, uslugama podrške žrtvama i nalozima za zaštitu.

Šest godina pakla

Slučaj užasnih zlostavljanja u Kvinslendu, u Australiji, objavio je britanski list Gardijan. Ženu, čiji su pravi podaci poverljivi, čuvala je šest godina angažovani medicinski brat. Muškarac je odvojio ženu od porodice i prijatelja. Prema svedočenju žrtve , on ju je zlostavljao, maltretirao i više puta silovao. Kada je žena zatrudnela i pokazala muškarcu pozitivan test na trudnoću, muškarac je udario u stomak toliko jako da je doživela pobačaj . Medicinski brat je više puta pretio ženi da će je ubiti ako nekome kaže šta se dešava u kući.

- Tretirao me je kao psa. Bilo je toliko silovanja i fizičkih napada da je bilo strašno. Pokušala sam da se odbranim grebajući ga, a on mi je onda stalno sekao nokte - rekla je žena.

Žena je dodala da je jednom medicinski brat bacio njenu večeru na zemlju i rekao joj da je pojede sa poda. Nakon što je odbila, silovana je. Čovek je koristio i njenu karticu i kupovao stvari za sebe, a koristio je i njen telefon, ponevši ga kući kako nije mogla nikome da pozove.

- Nije mi dozvolio da viđam prijatelje i porodicu - rekla je ona.

Nakon godina noćne more, žena je konačno uspela da obavesti policiju. I iako su se službenici, prema rečima same žrtve, ponašali profesionalno, optuženog za višestruka silovanja, teške telesne povrede, mučenje i napad , sud je proglasio nevinim.

Polovina svih žena sa invaliditetom doživljava fizičko nasilje u svom životu

Shutterstock

 

Australijska kraljevska komisija za invalidnost sada će se baviti pretučenom ženom i drugim osobama sa cerebralnom paralizom koji su pretrpeli višegodišnji seksualni napad i nasilje od strane rođaka ili staratelja . Prema podacima koje je objavio The Guardian, skoro polovina svih žena sa invaliditetom doživljava fizičko nasilje u svom životu – više nego u slučaju žena bez invaliditeta, gde je taj procenat 27%. Dve od pet žena sa invaliditetom su takođe iskusile emocionalno zlostavljanje, uznemiravanje i kontrolu od strane sadašnjih ili bivših partnera.

Istraživanje Evropskog parlamenta pokazuje da skoro 80 ​​odsto. žene sa invaliditetom doživljavaju ili su doživele nasilje, a verovatnoća da će doživeti seksualno nasilje u ovoj grupi se povećava četiri puta u odnosu na ostale žene. U maju 2021. godine, Evropski forum invalida izdao je deklaraciju u kojoj poziva EU „da hitno usvoji mere za okončanje nasilja nad ženama i devojčicama, uključujući nasilje muškaraca nad ženama i specifične oblike nasilja sa kojima se suočavaju žene i devojčice sa invaliditetom.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading