Majka ju je tukla i spalila joj sportsku odeću, ali je zbog TALIBANA htela sebi da oduzme život

Vesti 12.01.2023 19:30 0

Nakon preuzimanja vlasti u Avganistanu, talibani ne samo da su zabranili ženama i devojkama da se bave sportom, već su počeli da maltretiraju i zastrašuju one koji su trenirali

Majka ju je tukla i spalila joj sportsku odeću, ali je zbog TALIBANA htela sebi da oduzme život

Shutterstock

Otkako su preuzeli vlast u Avganistanu, talibani su zabranili devojčicama i školovanje. Prošlog meseca zabranili su ženama da pohađaju univerzitete. Talibani su zabranili Avganistanskim ženama da ulaze u parkove ili koriste teretane. Oni su ozbiljno ograničili njihovo pravo na rad van kuće i nedavno su zabranili nevladinim organizacijama da zapošljavaju žene.

Čak i pre nego što su talibani preuzeli vlast u avgustu 2021. godine, duboko konzervativno avganistansko društvo nije prihvatalo žene u sportu. Uprkos tome, prethodna vlada, uz podršku međunarodne zajednice, sprovodila je programe za podsticanje žena da se bave sportom. Avganistan je takođe imao ženske školske klubove, lige i nacionalne timove.

Noura voli sport i dugi niz godina prkosi porodici koja joj nije odobravala igranje fudbala. Nasilje porodice i ismevanje komšija nisu je sprečili da se bavi sportom koji je volela. Međutim, 20-godišnja Avganistanka nije mogla da se suprotstavi vladajućim talibanima u svojoj zemlji, koji ne samo da su zabranili ženama i devojkama da se bave sportom, već su počeli da maltretiraju one koji su nekada trenirali. "Više nisam ista osoba", rekla je slomljena Nura. „Od kada su talibani došli, osećam se kao da sam mrtva".

Majka ju je tukla i spalila joj sportsku odeću, ali je zbog TALIBANA htela sebi da oduzme život

Profimedia

 

Odgajana u siromašnom okrugu Kabula od roditelja koji su došli iz provincije, Noura je počela da igra fudbal na ulici sa lokalnim dečacima. Kada je imala devet godina, primetio ju je njen trener i na njegov nagovor ušla u omladinski tim devojčica.

Kada je imala 13 godina, proglašena je za najbolju fudbalerku u svojoj starosnoj grupi, a njena fotografija i ime su dospeli u medije .

„Za mene je taj dan bio veoma gorak". Njena majka je pobesnela, tukla je i vikala da ne sme da igra fudbal . Devojka je trenirala u tajnosti, ali je ponovo otkrivena kada je njen tim osvojio nacionalno prvenstvo i njena slika je bila u vestima. Majka ju je ponovo tukla.

Nura nije odustajala. Iskrala se na ceremoniju dodele nagrada. Dok je publika navijala, ona je plakala. „Samo sam ja znala da to nisu suze sreće, već suze usamljenosti i teškog života koji sam imala“, rekla je ona.

Kada je njena majka saznala, zapalila je njenu opremu i kopačke . Noura je odustala od fudbala, ali se onda posvetila boksu. Njena majka je konačno popustila, shvativši da ne može da spreči ćerku da se bavi sportom.

Majka ju je tukla i spalila joj sportsku odeću, ali je zbog TALIBANA htela sebi da oduzme život

Profimedia

 

Onog dana kada su talibani ušli u Kabul, njen trener je pozvao njenu majku i rekao da Noura treba da ode na aerodrom i napusti zemlju. Majka joj nije prenela poruku jer nije želela da njena ćerka ode. Dok je Noura saznala za to, bilo je prekasno za bekstvo. Presekla je sebi vene i završila je u bolnici.

Tri meseca kasnije, devojčica je počela da dobija preteće telefonske pozive. Prestravljena, otišla je iz Kabula u svoj rodni grad. I dalje živi u strahu . „Iako je moj život bio težak, znala sam da uz naporan rad mogu da radim šta želim“, rekla je ona. "Sada nemam nade."

"Ja sam ratnik, pa ću nastaviti da živim i borim se"
Sarina, 20-godišnja veštica mešovitih borilačkih veština, priseća se da se, kada se takmičila na lokalnom ženskom turniru u sportskoj dvorani u Kabulu u avgustu 2021, pročulo među publikom i učesnicima da su talibani na periferiji grada. Sve žene i devojke su pobegle iz sale. Bilo je to poslednje takmičenje na kome je učestvovala.

Mesec dana kasnije, organizovala je privatni trening za devojčice, ali su talibanski militanti upali u teretanu u kojoj su vežbali i uhapsili ih. U pritvoru su devojke ponižavale i ismevale . Nakon što su starešine posredovale kod talibana, devojke su puštene, ali ne pre nego što su morale da daju obećanje da se nikada više neće baviti sportom.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading